I letos mohou lidé díky dotacím zateplovat své domy

I letos mohou lidé díky dotacím zateplovat své domy
ilustrační foto

Projekt ministerstva životního prostředí „Zelená úsporám“ nabírá na obrátkách. Vláda má zájem na tom, aby do ukončení programu byly uspokojeny všechny žádosti, které byly předloženy bez pochybení. Ke konci loňského roku bylo žadatelům proplaceno více než deset a půl miliardy korun, což představuje více než 50 tisíc uspokojených žadatelů. 

„Program se navíc ocitá v mírném plusu, aktuálně disponuje cca 130 miliony korun. Ty budou použity dále v rámci programu Zelená úsporám, například i pro úspěšné žadatele z oblasti veřejných budov," říká ministr Tomáš Chalupa. Vláda zároveň odsouhlasila navýšení výdajového limitu Státního fondu životního prostředí o 1,2 miliardy korun v průběhu roku 2012 oproti původnímu předpokladu 2,2 miliardy korun. Administrace programu Zelená úsporám byla prodloužena do roku 2013, tím se snaží vláda minimalizovat nebezpečí, že by Česká republika musela vracet jakékoli finanční prostředky nebo platit sankce za nedočerpání prostředků programu kupcům AAU. 

Na konci loňského roku se podařilo Státnímu fondu životního prostředí zintenzivnit administraci žádostí. Tím došlo oproti původním předpokladům ke zvýšení čerpání finančních prostředků z výdajového limitu. Program Zelená úsporám doslova rozhýbalo zmírnění podmínek pro získání dotace. Na zateplení a úspory energie díky ekologickému vytápění dosáhnou nyní na finanční prostředky z programu nejen soukromé osoby, ale nyní i panelové domy a veřejné budovy.  

(red)

Poslat nový komentář