Dům sester změnil majitele. Patří Centru sociálních služeb

Dům sester změnil majitele. Patří Centru sociálních služeb
Foto ber

V úterý 8. srpna předali hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, a jeho náměstek Ivo Slavotínek, bývalý Domov sester v areálu staré nemocnice v Lidické ulici do rukou Centra sociálních služeb.

Jak podotkl hejtman Suchánek, kraj jako zřizovatel s nedostatkem míst v centru dlouhodobě bojuje. V koupi uviděl možnost, jak scelit pozemky v areálu bývalé nemocnice a získat další prostory. „Dům hodláme přestavět na menší bezbariérové byty. Předchozí majitel totiž od nákladné rekonstrukce v objektu pronajímal byty, určené pro lidi důchodového věku,“ doplnil náměstek Slavotínek s tím, že původní kaple, která je částečně opravena, by měla sloužit jako místo pro společenská setkání klientů centra, pro nejrůznější školení a podobně. Rekonstrukcí pod taktovkou kraje, který na investice hodlá těžit i z dotačních programů, projdou i další dosud nevyužité prostory objektu.

V roce 1932 navrhl architekt Eduard Žáček obytný dům pro řádové sestry a ošetřovatelky, jehož součástí byla i kaple. Dům byl postaven v areálu staré prostějovské nemocnice v Lidické ulici. Funkcionalistický objekt se v červnu roku 2016 stal kulturní památkou, o tři měsíce později ho Olomoucký kraj prodal za sedm milionů korun brněnskému družstvu HOME FIT Plus, s.r.o. V červnu 2023 opravený objekt koupil zpět za 74 milionů. (ber)

Poslat nový komentář