Již sedmý měsíc stoupají ceny potravin

Vajíčka v jednom měsíci zdražila o více než šedesát procent. Ilustrační foto
Vajíčka v jednom měsíci zdražila o více než šedesát procent. Ilustrační foto

Spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně v březnu proti únoru o 0,2 %. Tento růst způsobilo zejména další, již sedmý měsíc pokračující zvýšení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,8 % (ze 3,7 % v únoru).

Čísla zveřejnil Český statistický úřad. Minulý měsíc se nesl hlavně ve zvyšování cen vajec, průměrně vzrostly o 65,3%. Na pomyslném druhém žebříčku zdražování byla zelenina, ovšem pouze již se 4,1 procentním růstem, třetí skončil sortiment nealkoholických nápojů se zdražením o 2,9%. Čokoládové výrobky se zdražily o 2,6%, cena chleba se zvýšila o 2,3%. Jogurty v březnu zdražily o 2,1%, mléko o 1,4%.

V dopravě pokračoval již šestý měsíc růst cen pohonných hmot, který činil v březnu 1,6 %. Průměrná cena motorové nafty (37,08 Kč/l) i benzinu Natural 95 (36,82 Kč/l) opět překročila svá historická maxima z minulého měsíce. 

Na druhou stranu nastal i pokles cen. Na snižování cenové úrovně působil zejména pokles dovolených s komplexními službami o 4,0 %. Z alkoholických nápojů klesly ceny piva o 1,4 %. V oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti klesly ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 0,7 %. Shodně o 1,1 % byly nižší než minulý měsíc ceny léčiv a telefonických a telefaxových služeb. Z potravin se snížily především ceny ovoce o 4,2 %, ryb o 1,4 %, másla o 2,4 %, jedlých olejů o 2,7 %, polévek a omáček o 2,3 %.

(red)

Poslat nový komentář