Resuscitaci novorozenců se rodiče mohou učit ve FN Olomouc na „chytrých“ panenkách

Resuscitaci novorozenců se rodiče mohou učit ve FN Olomouc na „chytrých“ panenkách
ilustrační foto FN Olomouc

Sadu nových resuscitačních modelů k nácviku první pomoci u novorozenců pořídili ve Fakultní nemocnici Olomouc. Výuka první pomoci bude názornější a praktičtější než doposud díky možnosti jejich propojení s mobilní aplikací. Modely, které slouží při bezplatných kurzech pro rodiče, zakoupili zdravotníci Novorozeneckého oddělení z konta darů.

„Kurzy první pomoci pro novorozence a kojence pořádáme už deset let. Navštěvují je jak budoucí rodiče, kteří se na narození miminka připravují, tak maminky a tatínci nezralých novorozenců, kteří se připravuji na propuštění po dlouhé hospitalizaci do domácí péče. Máme perfektní tým zkušených sestřiček, které rodiče kurzem provádějí. Resuscitační modely, které slouží k praktickému nácviku první pomoci, už ale používáme téměř deset let a jsou na hraně životnosti. Proto jsme se rozhodli využít finance z konta darů a koupili jsme novou sadu,“ vysvětluje zástupce primáře Novorozeneckého oddělení FN Olomouc Vladimír Mišuth.

I v této oblasti se už přitom uplatňují moderní technologie, a tak se rodiče učí pravidlům resuscitace s ´chytrými panenkami´. „Modely se totiž dají propojit s chytrým telefonem a v mobilní aplikaci je možné sledovat správnost nácviku první pomoci. Výuka je tak názornější, rodiče vidí, jestli provádějí správně masáž srdce nebo umělé dýchání,“ doplňuje lékař s tím, že praktické pomůcky v celkové hodnotě 54 tisíc korun mohli pořídit díky finančním prostředkům na kontu darů. „Ze srdce děkujeme všem dárcům, kteří na konto darů přispěli. Velice si jejich pomoci vážíme a vždy se snažíme tyto prostředky využít efektivně a tak, aby sloužily a znovu pomáhaly ostatním,“ ubezpečuje Vladimír Mišuth.

Novorozenecké oddělení pořádá bezplatné kurzy ve dvoutýdenní periodicitě vždy v úterý. Přihlásit se na ně lze jednoduše, prostřednictvím webových stránek https://novorozenci.fnol.cz/. „Laická první pomoc je velice důležitá, a právě znalost těchto dovedností je jedním z nezbytných předpokladů k úspěšné resuscitaci novorozence či kojence. Zástava dechu u miminek je naštěstí vzácná, na druhé straně je jak pro záchranáře, tak pro rodiče enormně zatěžující. Může se často týkat doposud zdravých dětí a může mít řadu příčin. Právě rodič je první osobou, která může zahájit první pomoc a následně s telefonickou asistencí záchranné služby do jejího příjezdu taky pokračovat,“ zdůrazňuje zástupce primáře Novorozeneckého oddělení FN Olomouc.

Chcete se přihlásit na kurz resuscitace novorozence a kojence? Podrobnosti ZDE.

Pokud máte zájem přispět neonatologům na další smysluplné projekty, využijte web https://www.fnol.cz/…vat a ze seznamu pracovišť vyberte Novorozenecké oddělení. (Zdroj FN Olomouc)

Poslat nový komentář