Pantlék v našem hlavním městě. Na oslavách Jana Nepomuckého Navalis

Pantlék v našem hlavním městě. Na oslavách Jana Nepomuckého Navalis
Foto Antonín Vrba
Další fotky: 
Pantlék v našem hlavním městě. Na oslavách Jana Nepomuckého Navalis

Minulý týden byl pro některé z nás velikánským svátkem, na který jsme se moc těšili, protože někteří z nás se už pátým rokem vydali na oslavy Jana Nepomuckého do Prahy. Tento svátek se nazývá Navalis a je stále více navštěvován nejen Čechy, ale významný podíl na oslavách mají i krojovaní Moravané např. z Kunčic a z Hané a jiných částí. Letošní třídenní 15. ročník byl uspořádán k 630. výročí úmrtí Jana Nepomuckého.

My jsme tam ovšem nebyli celé tři dny, ale pouze jeden, ten nejvýznamnější.

Do Prahy jsme dojeli kvůli kolonám o dvě hodiny později, než jsme původně plánovali. Ještě v civilu jsme se účastnili projížďky po Vltavě, kde jsme se dověděli důležité informace o památkách, které se tyčí nad břehy řeky. Romantickým zážitkem byly dvě labutě s devíti malinkými labuťátky, které jsme potkali v Čertovce. No a tím skončil poklid, protože pak už jsme jen vyběhli na věže Karlova mostu a honem do krojů a na hrad.  Na Hradčanském náměstí probíhalo slavnostní zdobení a žehnání koní, kteří museli absolvovat pětihodinovou jízdu z Moravy, ve tři se nazdobili a pak dřímající je obdivovali návštěvníci, aby pak po skončení slavnostní mše svaté vedli nádherný průvod Prahou ke Karlovu mostu a zase zpátky domů, bylo to pro koníky a jejich průvodce hodně náročné.

Mše svatá probíhala v Chrámu sv. Víta, za účasti mnoha významných hostí, hradní stráže, vlajkonošů, krojovaných a gondoliérů z Benátek. Zde také hlavní organizátor pan Zdeněk Bergman obdržel ocenění za svoji práci. Po mši následoval průvod na Karlům most. U Jana Nepomuckého byl slavnostně vhozen věnec do Vltavy a mohli jsme spatřit krásné gondoly a lodičky a lodě na řece, které také přijely uctít památku svého patrona. 

Následoval slavnostní koncert na Vltavě a seskok 5 parašutistů a jeden z nich podletěl pod Karlovým mostem v místech, kde byl vhozen věnec. Bylo to nádherný zážitek, který zatajil dech všem přihlížejícím.

Celý ten den byl něčím pro nás, co nejde ani vyjádřit, byla to úcta k člověku, k historii a tradicím, kterou lze prožít jen málokde. A my jsme tuto možnost měli a přáli bychom ji i vám všem. (Jana Otáhalová)

Poslat nový komentář