Přišlo jaro do vsi, vzkazuje němčický Pantlék

Přišlo jaro do vsi, vzkazuje němčický Pantlék
Foto Jana Otáhalová

Přišlo jaro do vsi se jmenovalo pásmo Národopisného souboru Pantlék z Němčic nad Hanou, které mělo nejen potěšit, ale i zahřát u srdce všechny příznivce lidových tradic.

„Trošičku jsme si spojili Smrtnou neděli s tou Květnou, ale u nás  je to prostě léta takto. Ráno jsme šli s děvčaty nastrojenými do krojů do kostela, dvě z nich také v kroji ministrovaly a pak jsme se rozešli po staveních, abychom rozdali malé dárky a pozvali naše kamarády na představení. Rozdělili jsme se do skupin a poctivě navštívili domov pro seniory a hlavně ty, kterým jsme chtěli udělat radost. Někde jsme se dověděli, že loni na nás čekali, ale že jsme nepřišli a nebo nám otevřel pán, jehož maminka vždycky na nás čekala. ale dnes tam nebyla. Byla v nemocnici, předali jsme mu tedy jemu i mamince kytičku z májičku pro zdraví a štěstí a malé škapulířky s obilím, které když si zasejí, vyroste jim do Velikonoc doma malý velikonoční trávníček. Slzy v očích syna, dojaly i malé zpěvačky, které pochopily, že radost mohou udělat i pouze tím, že dají malý dárek s úsměvem na rtech. A to je vlastně smysl našich každoročních návštěv našich spoluobčanů." říká vedoucí souboru Jana Otáhalová.

Odpoledne Patlék vystoupení začal pohanským obětováním bohům nejkrásnější dívky vesnice. Následovalo vystoupení malých dětí, kterým do tance zpívalo celé hlediště. A pak následoval zpěv, básničky, povídání o zvycích a tance. Závěr patřil samozřejmě zdobení Smrtky a jejím spálením venku před parkem. Všichni měli možnost se rozloučit se zimou a přiložit do ohně k Smrtce výfuky z vajec a skořápky, aby tak definitivně zahnali zimu. Pak už se zpěvem přišla děvčátka s obrovským májíčkem a rozdávala kytičky štěstí všem, kteří na té akci byli.

„Je krásné, když pak jdete po Němčicích a vidíte  celý rok za oknem naši kytičku. A to je to, proč to děláme. Smyslem této akce je rozdat štěstí všem, kteří si ho zaslouží a naučit naše děti to štěstí rozdávat," doplňuje Jana Otáhalová. (Jana Otáhalová)

Poslat nový komentář