Od 1. ledna mohou cestující platit v autobusech kartou

Od 1. ledna mohou cestující platit v autobusech kartou
ilustrační foto FTL

Veřejná autobusová doprava má od 1. ledna významnou změnu. Cestující mohou ve všech autobusech objednávaných Olomouckým krajem platit kartou. Bezkontaktní karty zároveň začnou sloužit jako nosiče časových jízdenek, například týdenní či měsíční. 

Bezkontaktní placení je k dispozici v příměstských autobusech objednávaných krajem a ve vozidlech městské hromadné dopravy v Prostějově, Šumperku, Zábřehu a Přerově. Výjimkou je Dopravní podnik města Olomouce, kde cestující jízdné tímto způsobem prozatím nezaplatí, nicméně i ten bude akceptovat časové jízdenky na platebních kartách. Pro tyto účely proto vybaví své revizory příslušnými čtečkami. 

Časové jízdenky je možné nakupovat v e-shopu, případně v předprodejních místech. Jedna cesta „na přepážku“ čeká také občany, kteří mají nárok na slevu jízdného, typicky například žáky a studenty. Systém je připraven například i na ztrátu platební karty, jež v tomto případě nemusí znamenat, že lidé o svou měsíční jízdenku přijdou. Cestující kartu jednoduše deaktivuje přes e-shop a předplatné přenese na novou kartu nebo o to požádá na předprodejním místě.

Nový způsob placení zatraktivní cestování pomocí takzvaného tarifu IDSOK, který je ekonomicky výhodný. Tarif nabízí také možnost využívat takzvaných KOMBI ZÓN. Cestující s touto službou nemusejí řešit, zda pojedou autobusem či vlakem a po jaké trase, zaplatí jednoduše za dopravu z jednoho místa do druhého. Pokud jim tedy například ujede vlak, nastoupí do autobusu, aniž by museli řešit jakékoliv doplatky na jízdném. 

Více naleznete na: http://www.kidsok.cz/aktuality/2017-22-12-od-1-ledna-mohou-cestujici-platit-v-autobusech-kartou/ (KIDSOK)

 

Poslat nový komentář