Viry nemají šanci. Autobusy prochází ozónovým čištěním

Viry nemají šanci. Autobusy prochází ozónovým čištěním
ilustrační foto

Hejtmanství aktuálně vyjednalo s autobusovými dopravci, kteří v regionu zajišťují veřejnou dopravu, aby u všech vozů prováděli ozónové čištění. FTL po dohodě s Magistrátem města Prostějova čištění provádí již od února letošního roku.

Jde o moderní a ekologickou technologii, která dokáže zcela zničit viry i bakterie. Jedná se o další preventivní opatření i s ohledem na možnost šíření koronaviru. „Celkem se jedná zhruba o 400 vozů. Ozónové čištění je ekologické, velmi účinné a rychlé. Vyčištění jednoho autobusu zabere zhruba třicet minut,“ uvedl Jan Zahradníček, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

„Touto moderní a vysoce účinnou technologií jsme schopni vydezinfikovat zhruba 1 až 2 autobusy denně v závislosti na provozních požadavcích. Ošetření jednoho autobusu touto metodou zabere přibližně hodinu,“ uvedl Jiří Hloch ze společnosti FTL. Dezinfekci a odstranění pachů provede FTL pomocí „aktivního kyslíku“ O3 ozonovým generátorem PROFIZON 7G. Výhodou tohoto zařízení je jeho mobilita, bezúdržbový provoz, nízká spotřeba el. energie, tichý chod, ale i časovač chodu. Zařízení však nenahrazuje mechanickou resp. chemickou dezinfekci, například běžným konvenčním prostředkem SAVO apod., který FTL používá při úklidu autobusů denně.

Metoda ozónového čištění spočívá ve vazbě virů a bakterií na takzvaný „aktivní kyslík“. Škodlivé látky se tím zničí, zatímco plyn se následně během několika minut rozpadne na čistý kyslík. (ber)

 

Komentáře

Můžu se zeptat jaký má smysl vyčistit 1-2 autobusy denně (čištění dle článku trvá 30-60 min), když jak v článku uvádíte máme 400 autobusu? Tzn. že na některé z nich přijde řada třeba za rok, když koróna virus tu máme teď? Myslím si, že tento článek je spis k smíchu.... s tímto se chlubit, fakt nemá smysl... prave naopak... mlčeti zlato. Jo kdybych se dočetla, ze denně vyčistí 24-30 autobusu - jo to by byla fakt bomba!!!

A co rakovinotvorný ozon? To je nejhorší typ desinfekce, co existuje.

Poslat nový komentář