U Skalky se našel ruský dělostřelecký granát

Ruský tank T34 měl ve věži 85mm kanon.
Ruský tank T34 měl ve věži 85mm kanon.

Ve čtvrtek odpoledne našel při cestě kolem potoka u Skalky pozůstatek druhé světové války. Ty se v těchto místech objevují dodnes, proč?

Dne 14. června kolem patnácté hodiny oznámil na policii v Němčicích nad Hanou 26letý muž z Prostějova, že když procházel kolem potoka u obce Skalka, tak na louce uviděl zabořený předmět v zemi, který připomíná dělostřelecký granát. "Přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 85 mm ruské výroby z druhé světové války. Munice byla zajištěna a odvezena k likvidaci," uvedl Josef Bednařík, tiskový mluvčí Policie ČR.

Připomeňme, že v dubnu 1945 se v těchto místech táhla frontová linie. Boje probíhaly od Vyškova přes Drysice, Brodek u Prostějova, Klenovice na Hané, Skalku, Předinu. Němci tady drželi obranný val, aby kryli ústup svých konvojů do lesů Drahanské vrchoviny. „Okolní pole byla plná válečných pozůstatků a dodnes se leckde objeví něco, co s válkou souvisí. Stačí jít na procházku s detektorem kovů,“ tvrdí vášnivý sběratel Jaromír Kouřil z Čelčic.

(red)

Poslat nový komentář