Knihovna nabízí služby oddělení regionální literatury

Knihovna nabízí služby oddělení regionální literatury
Foto Městská knihovna Prostějov

Zajímá vás historie našeho města? Potřebujete informace o významných osobnostech prostějovského regionu? Píšete kroniku svého rodu a pátráte po materiálech, které jen tak na internetu nenajdete? Pracujete na bakalářské nebo diplomové práci a některá z kapitol se týká i našeho kraje? Pak určitě oceníte služby oddělení regionální literatury Městské knihovny Prostějov.

Pojem „regionální literatura“ zahrnuje široký okruh dokumentů vztahujících se k Prostějovu, prostějovskému regionu a Hané, k jejich minulosti i současnosti. Najdete zde díla autorů, kteří se na Prostějovsku narodili a žili nebo mají na zdejší region významné vazby. Mimo nejznámějšího Jiřího Wolkera je to např. Edvard Valenta, Edmund Husserl, Petr Bezruč, Antonín Přidal a další. Naší snahou je uchovávat vše, co tyto osobnosti publikovaly, ale také vše, co bylo vydáno o nich.

Kromě regionální beletrie budujeme také rozsáhlý fond naučné literatury. Snažíme se získat veškeré informace o významných osobnostech a událostech našeho regionu, o jeho hospodářství, kultuře i přírodním bohatství. Dlouhá desetiletí shromažďujeme všechny monografie, sborníky, ročenky, ale i regionální noviny a časopisy a nejrůznější zpravodaje. Nic z fondu nevyřazujeme, naopak, vše je stále dostupné ke studiu v knihovně. Domů tyto materiály půjčujeme jen výjimečně.

Sháníte kvalitní zdroje informací o našem regionu? Máte napsat seminární práci o historii úspěšných prostějovských firem založených za první republiky? Potřebujete zjistit, které stavby v Prostějově navrhoval architekt Kotěra? Víte, proč se Prostějovu říkalo hanácký Jeruzalém? Chcete vědět, co vše bylo publikováno o významném prostějovském rodákovi Otto Wichterlem? Potřebujete nahlédnout do Stráže lidu z roku 1968? Zajímá vás, o čem psala Ročenka národopisného a průmyslového muzea města Prostějova a Hané ve třicátých letech minulého století? Na to vše najdete odpovědi právě na regionálním oddělení.

Ať už jste student, historik, regionální badatel nebo hledáte informace jen z vlastního zájmu, knihovnice vám s vašimi dotazy ochotně pomůže. K dispozici máte také kopírku, tiskárnu, možnost připojení k wifi a především klid a prostor ke studiu. Těšíme se na vaše dotazy. (Zdroj Městská knihovna Prostějov)

Poslat nový komentář