Piva Zubr, Litovel a Holba opět zářila na PIVEXU

Piva Zubr, Litovel a Holba opět zářila na PIVEXU
Foto Pivovary.CZ

Spanilá jízda moravských pivovarů pokračuje. I letošní ročník degustační soutěže Zlatý Pohár PIVEX byl pro piva společnosti Pivovary CZ Group a.s., velmi úspěšný. Celkem získaly 12 ocenění včetně nejvyšších příček. Absolutním vítězem celé soutěže bylo vyhlášeno světlé výčepní pivo Zubr Gold. Další zlatou medaili přidal do sbírky hořký ležák Litovel Josef 11,5 a u odborné poroty zabodovala také Holba Horská 10, Holba Nealko, Litovel Pomelo a Litovel Řezaný citron. Úspěchy Pivovarů CZ Group navíc podtrhla další dvě zlata v soutěži Zlatý soudek, která po právu náleží světlému ležáku Zubr Gradus a světlému výčepnímu pivu Holba Horská 10.

Pivovary Holba, Litovel a Zubr patří do skupiny Pivovary CZ Group a pravidelně se umisťují na předních místech prestižních tuzemských i zahraničních degustačních soutěží. Svou výjimečnou kvalitu opakovaně potvrdily i na 31. ročníku soutěže o Zlatý pohár PIVEX.

Do letošního ročníku soutěže o Zlatý pohár PIVEX se ve všech kategoriích přihlásilo celkem 95 soutěžních vzorků piv a odbornou porotu nejvíce zaujalo světlé výčepní pivo Zubr Gold, které bylo vyhlášeno absolutním šampionem celé soutěže.

„Ocenění, která jsme získali na letošním ročníku soutěže o Zlatý pohár PIVEX, si velmi vážíme. Jsou pro nás potvrzením, že důraz na kvalitu, tradici a poctivou výrobu se vyplácí. To koneckonců oceňují nejen nezávislí odborníci z poroty, ale také konzumenti našeho piva, kteří jsou těmi nejpřísnějšími hodnotiteli,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

V prestižní kategorii ležáků zabodoval hořký ležák Litovel Josef 11,5 %, který se od svého loňského uvedení na trh zúčastnil této degustační soutěže poprvé, ovládl svou kategorii a získal zlato. „Český milovník piva je náročný a stoupající obliba Josefa 11,5 jednoznačně potvrzuje, že poctivá jedenáctka s vyladěnou hořkostí přesně vystihla očekávání našich zákazníků i přísná degustační kritéria odborné poroty,“ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

Na stupně vítězů v kategorii světlých ležáků dosáhl i dvanáctistupňový ležák Zubr Gradus, který se umístil na 2. místě. V kategorii světlých výčepních piv zabodovalo pivo Holba Horská 10, které získalo bronzovou medaili. Že se na Moravě vaří výborná piva, potvrdila i další piva ze společnosti Pivovary CZ Group. Holba Nealko si ze soutěže odnesla 3. místo v kategorii nealkoholických piv, Litovel Pomelo a Litovel Řezaný citron si odvážejí medaile za 2. a 3. místo v kategorii míchaných nealkoholických piv.

Úspěšnou účast piv ze skupiny Pivovary CZ Group podtrhla další dvě zlata v soutěží Zlatý soudek. První místa patří světlému ležáku Zubr Gradus a světlému výčepnímu pivu Holba Horská 10. Na druhém místě v kategorii světlých ležáků se umístil Zubr Grand a třetí příčku obsadil Litovel Josef 11,5. „Za oceněními našich piv stojí také vybrané místní suroviny a poctivé pivovarské řemeslo. Máme velkou radost, že se naše piva těší oblibě u konzumentů a jsme hrdí na jejich opakované úspěchy na prestižních soutěžích v Česku i ve světě,“ říká výrobně-technický ředitel Pivovary CZ Group Tomáš Pluháček.

Soutěž o Zlatý pohár PIVEX je nejstarší odbornou degustační soutěží v České republice a v letošním roce se konal již 31. ročník. O držitelích ocenění rozhoduje odborná degustační porota ve dvou kolech a hodnocení probíhá anonymně. Hlavními hodnotícími kritérii při degustaci jsou chuť, plnost, vůně, říz, hořkost i jiné vlastnosti piva nebo příznaky podle dalších chuťových, čichových i vizuálních zjištění odborných degustátorů. V obou kolech soutěže jsou u všech vzorků piv prováděny laboratorní rozbory a senzorická hodnocení v laboratořích Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, které je odborným garantem soutěže. V porotě zasedají zástupci ústavu společně se zástupci pivovarů, převážně sládků, a dalších odborných institucí. (red)

Poslat nový komentář