Stanislav Popelka jde do nové sezóny s dvěma koňmi do Velké pardubické

Stanislav Popelka jde do nové sezóny s dvěma koňmi do Velké pardubické
Foto ber

Dvaadvacet převážně překážkových koní vysílá do letošní sezóny z dostihové centrály Srdéčko u Hvozdu u Konice trenér Stanislav Popelka. Muž, kterému vloni o fous uniklo vítězství v šampionátu překážkových trenérů, sází na prověřená jména i na rovině.

Do Velké pardubické bude směřovat jedenáctiletého Imphala (stáj Zámecký vrch). Účastník posledních dvou ročníků našeho nejslavnějšího dostihu ani jeden bohužel nedokončil, vloni přesně v polovině dostihu klopýtl a katapultoval žokeje Solignaca ze sedla.

Druhou nadějí je zkušený třináctiletý Lombargini (stáj EŽ Praha), který by VP mohl absolvovat už po čtvrté. Poprvé ztratil hned v počátku dostihu žokeje Martina Lišku, v roce 2022 doběhl s Janem Odložilem na šestém místě, vloni pod Jamesem Bestem vybojoval skvělé čtvrté místo. Kůň z Popelkova chovu by měl co nejdříve splnit kvalifikaci, aby byl v klidu a mohl se připravovat na podzim.

Do Pardubic směřuje i dvanáctiletá Yara (stáj Zámecký vrch), vítězka čtyř překážkových dostihů, která loňskou sezónu ukončila triumfem ve Velké slušovické steeplechase. „Letos s ní možná zkusíme kvalifikaci,“ říká trenér.

Nositelka barev Stajne Corrina, letos osmiletá Ztracenka, zakončila loňský rok zadrženým osmnáctidélkovým triumfem ve Wroclawi. Suverénní byla i v předchozím startu v Ceně Laty Brandisové, tam však o vítězství kvůli nedodržení kurzu přišla. "Doufám, že letos bude mít víc štěstí," věří trenér, kterého jezdcova chyba připravila o titul šampióna překážkových trenérů. "Péťovi Tůmovi jsem ani nemohl pořádně vynadat, je to strašně hodný kluk a mrzelo jej to ještě víc než nás," dodává.

Po rekonvalescenci by se měl na dráhu vrátit osmiletý valach Australien (Stajna Corrine). Vítěz EJC Middle z roku 2022 vyhrál v říjnu 2022 Jesenný hendikep v Bratislavě, od té doby se však na dráze neukázal. "Loni jakmile jsme jej dali na přihlášky, tak se něco přihodilo a na podzim už jsme ho nechtěli nechat startovat proti rozběhaným soupeřům. Doufám, že bude zdravý, protože i s osmi letech může něco ve velkých dostizích ukázat," je přesvědčen trenér.

 Stejně starý Angkor Wat (stáj Joly) prokázal vysokou třídu jak na rovinách, tak i v překážkovém provozu. Loni měl jediný, zato vítězný, start. „Start v Lysé měl na rozběhnutí, ale pak ho zradilo zdraví a na podzim už jsme nechtěli riskovat. Normálně pracuje a mohl by začít tam, co loni," doplnil Stanislav Popelka. (ber)

Poslat nový komentář