Udělejte radost svému knihovníkovi!

Udělejte radost svému knihovníkovi!
ilustrační foto kr-olomoucky.cz

Patříte mezi vášnivé čtenáře a v knihovně se cítíte jako ryba ve vodě? Pak možná tušíte, že největším vynálezem šestnáctého století byl knihtisk, který masovou produkci literatury umožnil. A je tu ještě jeden neméně důležitý element, jemuž za rozšíření knihoven vděčíme – knihovníci. V našem kraji jich působí zhruba pět set, většinou pracují ve volném čase a lidé je teď za to mohou ocenit. Uzávěrka ankety o Nejlepšího neprofesionálního knihovníka je 28. února.

„Olomoucký kraj knihovny ve městech i na venkově dlouhodobě podporuje. Lidé, kteří v nich pracují, vykonávají neocenitelnou službu pro celou společnost a zejména pro děti, pro něž je četba velmi důležitá,“ uvedl náměstek Olomouckého kraje František Jura.

V regionu k dnešnímu dni působí zhruba 480 knihoven a téměř všechny mají na starosti právě neprofesionální knihovníci.

„Tito nadšenci se snaží, aby do jejich knihoven chodili lidé rádi. Navíc pořádají akce pro veřejnost, zvou zajímavé osobnosti a často tak poskytují jediné kulturní vyžití v obci,“ vysvětluje Michaela Heloňová z Vědecké knihovny v Olomouci.

Oblíbené knihovníky mohou lidé nominovat do konce února buď osobně v olomoucké vědecké knihovně, nebo mohou jména kandidátů zaslat poštou či e-mailem na adresu vkol@vkol.cz. Bližší informace nabízí webové stránky www.vkol.cz. (zdroj kr-olomoucky.cz)

 

Poslat nový komentář