Slíbili a splnili. Létající rabíni mají nové singly

Slíbili a splnili. Létající rabíni mají nové singly
ilustrační foto

Klezmerová kapela Létající rabín už vydala dva nové singly. O jejich záměru jsme nedávno, poměrně podrobně, informovali. Obě skladby jsou k poslechu i stažení volně na internetu, přesně tak, jak nám „rabíni“ slíbili.

První nové písničky Létajících rabínů jsou tady. Není to tak dávno, co jsme jejich příchod na hudební menu avizovali.(http://pvnovinky.cz/novinky/14821-letajici-rabini-pripravuji-prekvapeni-je-na-co-se-tesit) První ze dvou singlů je píseň s názvem Černobýl. Původní jidiš text, na motivy ukrajinské lidové písně, napsal americký folklorista Michael Alpert, a zpívá se v něm o výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu.

„V naší české verzi jsme téma nukleární katastrofy zpracovali po svém. S osobitým smyslem pro humor jsme jej pojali jako generační událost, protože členové kapely se narodili v osmdesátých letech. Na běhu okolních událostí pak rozvíjíme naše dospívání až do současnosti, vše lemované nenápadným jaderným zářením,“ dal nahlédnout člen souboru a houslista Vojtěch Peštuka. Druhým singlem je jidiš verze písně Jarka Nohavici Danse macabre, která poprvé vyšla na jeho albu Divné století. Překlad obstaral Jochanan Prager a kapela pak hudbu přepracovala na čistokrevný klezmer.

„Esence zůstala zachována, ale i s ohledem na text a originální způsob jidiš zpěvu hudební úpravu jsme ji rozvinuli do zcela nových podob,“ vysvětlil Peštuka. Výsledný zvuk obsahuje minimální úpravy a je tak čistou esencí studiové atmosféry.

„Současně s těmito dvěma singly jsme natočili další materiál, který by měl být přes letošní léto zpracován do podoby krátké desky s pracovním názvem „Módy“. Ta by koncem léta měla přinést staré klezmerové melodie i současné kompozice a další originální překlady a transpozice jidiš lidových písní do češtiny,“ slíbil houslista Peštuka. (Vojtěch Peštuka)

Obě dvě skladby jsou, podle vyjádření Vojtěcha Peštuky, volně k poslechu a stažení dostupné na těchto adresách:

http://www.youtube.com/watch?v=48Ndp_MGEh4 http://www.youtube.com/watch?v=cvhhxkXN81Q

https://soundcloud.com/letajici-rabin/ernob-l https://soundcloud.com/letajici-rabin/danse-macabre

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář