V olomoucké zoo se těší z mláďat krokodýlů čelnatých

V olomoucké zoo se těší z mláďat krokodýlů čelnatých
foto ZOO Olomouc

Velkou radost mají v těchto dnech zaměstnanci Zoo Olomouc. Přivítali tam totiž mláďata krokodýlů čelnatých. Narodila se po smrti svého otce, který v zahradě žil 28 let, letos v červenci ale uhynul. Mláďata přišla na svět postupně v první polovině září.

„Ve volné přírodě matka vzorně hlídá hnízdo, které si staví ze zetlelého materiálu. Jakmile slyší zvuky podobné žabímu kvákání, začne pomáhat mláďatům při líhnutí. U nás tuto péči zastává ošetřovatel a líheň, protože je větší pravděpodobnost, že nedojde k případnému poškození vajec samicí, současně v líhni jsou pro zdařilý odchov optimální podmínky a vejce se dají jednoduše kontrolovat. 3 mláďata z celkových 6 jsme po vylíhnutí umístili do expozice k matce, která je bedlivě střeží,“ popisuje první dny krokodýlů zooložka Jitka Vokurková.

Krokodýly čelnaté chová olomoucká zoo od roku 1992, kdy ze Dvora Králové získala dospělý pár. "V roce 2013 došlo na základě doporučení koordinátora k výměně samice a od roku 2015 k dnešnímu dni úspěšně odchovali 23 mláďat. Jména rodičů jsou příznačná pro oblast výskytu ve volné přírodě - Siera a Leone. Samec však již v letošním roce uhynul," uvedla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky. Tam se skrývá v doupatech mezi kořeny stromů zanořenými do vody. Dorůstá maximální délky pouhé 2 metry. Ve volné přírodě nežije rodičovský pár společně a o hnízdo se stará pouze samice. Společnost vyhledává pouze v období páření. (red)

Poslat nový komentář