Malé společenství hřeje vědomí, že „Nejsou sami“

Malé společenství hřeje vědomí, že „Nejsou sami“
Smíšený pěvecký sbor Exaudi pod vedením Olgy Čermákové vystupuje na řadě koncertů.

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Prostějově si o uplynulém víkendu připomněl významná výročí – 110 let od vzniku kazatelské stanice a 90 let od založení samostatného sboru.

Víkendové slavnosti probíhaly v duchu hlavního tématu „Nejsme sami“. Členové sboru i přátelé a příznivci se scházeli nejen u bohoslužeb, ale také u nedělního programu naplněného vzpomínkami na krásné společné akce jako jsou sborové dny, rodinná dovolená, letní tábory, nácvik divadla a hlavně muzicírování. S muzikou, a to nejen duchovní, je společenství stejně naladěných lidí úzce spjato. Hudba provází prostějovský sbor od samotného začátku a v současné době působí při sboru malý orchestr a smíšený pěvecký sbor Exaudi, ale také mládežnická kapela Rámusníci. 

„Zpívání provázelo naši činnost od samotného začátku. Po vzniku sboru Exaudi se v jeho vedení vystřídala řada sbormistrů, postupně rostl, od jednoduchých písní se do dneška vypracoval k interpretaci složitých skladeb. Velký vliv na jeho vzrůst měla spolupráce s pěveckým sborem z Erfurtu, který je pro nás velkou inspirací a tahounem,“ vysvětlila současná vedoucí Olga Čermáková, která vede pěvecký sbor již od roku 1996. Exaudi vystupuje nejen v rámci bohoslužeb  evangelického sboru a na sborových dnech, ale také na řadě koncertů v chrámech a právě díky spolupráci se sborem Andreasschottenchor z německého Erfurtu i na mezinárodní scéně. Pravidelně pořádá koncerty při Noci kostelů a o adventu, zúčastňuje se ekumenické Půlnoční bohoslužby v Církvi československé husitské v Prostějově a každý rok koncertuje také ve prospěch SONS na charitativním vystoupení.                  

(jap)

Poslat nový komentář