Zákazy ochromují Česko. Co všechno ode dneška nesmíme

Zákazy ochromují Česko. Co všechno ode dneška nesmíme
ilustrační foto Policie ČR

V souvislosti s rychle se šířící nákazou COVID 19 vydal ministr zdravotnictví České republiky Roman Prymula další opatření. Platí prozatím 14 dnů. Podívejte se od kdy a co nesmíme.

Od pátku 9. října jsou uzavřeny bazény, posilovny a fitness centra, které se nacházejí ve vnitřních prostorách. Restaurace a další stravovací zařízení musí od pátku zavírat již ve 20 hodin. Počet lidí u stolu se snižuje ze šesti na čtyři. Do obchodů a provozoven můžeme hodit jen ve dvou. Majitelé nákupních center museli vypnout Wi-Fi síť, aby se tam neshromažďovali lidé.

Od pondělí 12 října nastanou další restrikce. Ruší se divadelní představení, kina, zavřeny budou zoologické zahrady. Jsou zrušeny veškeré sportovní aktivity, profesionální i volnočasové.  Sportovci budou muset oželet vnitřní zápasy. „Venku bude možné sportovat do dvaceti osob, tedy bude možné si zahrát fotbal nebo tenis,“ přiblížil opatření ministr Prymula.

Školy

Prvních stupňů ZŠ a mateřských škol se opatření zatím nedotknou. Fungovat pro děti nebudou žádné školní kluby, družiny jsou bez omezení.

Žáci druhých stupňů základních škol budou chodit do školy na střídačku. Každý týden tedy bude do škol chodit půlka tříd a druhá se bude učit z domu.

Uzavřeny budou muset být všechny střední školy, které přejdou na distanční výuku. Výjimku má praktické vyučování. Běžnou výuku ve škole budou moci nadále mít žáci z nižších stupňů víceletých gymnázií.

Na základních uměleckých školách bude od pondělí umožněna pouze individuální výuka.

Na distanční výuku přejdou všechny české, ale i pobočky zahraničních vysokých škol v Česku. Výjimku má praktická výuka zdravotníků.

Úřady

Na příští dva týdny budou pro veřejnost otevřeny pouze na dva dny v týdnu, a to vždy na pět hodin.

Svatby

U svatebních obřadů se nic nemění, nadále tedy platí, že až od 19. října se budou moci konat svatby maximálně do 30 osob.

Domovy seniorů a nemocnice

Nemocnice a seniorské domy zakážou na dobu 14 dní veškeré návštěvy. Pro porody se nic nemění.

Hotely a penziony

Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace je dobrovolná. (ber)

Poslat nový komentář