Od pondělka se v Česku mění život. Opět

Od pondělka se v Česku mění život. Opět
ilustrační foto Městská policie

Vláda zmírnila část opatření proti šíření koronaviru. Od pondělí se prodlužuje otevírací doba obchodů, posouvá se zákaz nočního vycházení. A budou se konat i závěrečné test v autoškolách.

Od pondělí se prodlouží otevírací doba obchodů z dosavadních 20 až na 23 hodin. Až do jedenácti večer mohou mít otevřeno také výdejní okénka.

V platnosti zůstává zákaz provozu obchodů v neděli a omezení počtu lidí v prostorách obchodu podle přepočtu jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Omezení na počet zákazníků v obchodech se netýká dětí do šesti let. Rodiče s kočárky mohou do obchodu bez nákupního vozíku.

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka by se mohly všechny obchody a služby otevřít od 30. listopadu.

Posune se začátek zákazu vycházení, lidé se venku budou moci volně pohybovat do 23 hodin.

Rozšiřuje se také možnost společných akcí ze dvou na šest lidí pohromadě. Obřadů, jako jsou svatby, pohřby nebo bohoslužby, se bude moci účastnit až 20 osob místo dosavadních patnácti.

25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol a obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů.

Ve stejném termínu se začnou učit skupiny do 20 studentů posledních ročníků na vysokých školách. Opět bude možná také prezenční výuka „jeden na jednoho“ na základních uměleckých školách a jazykových školách.

Stejná opatření jako v běžných obchodech mají od pondělí platit pro farmářské trhy. Vláda povolila prodej vánočních stromků, ozdob a kaprů, na trzích se budou moci prodávat i v neděli.

Otevřou se  knihovny, i když se knihy budou půjčovat a vracet jen přes výdejní okénka. Od pondělí se mohou konat i teoretické a praktické závěrečné testy autoškol.

Stále platí například povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách, zavřená zůstávají divadla, kina, muzea a galerie, bazény a vnitřní sportoviště. Až na výjimky také dál platí zákaz návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních a věznicích nebo zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech. (ber)

Poslat nový komentář