Krajští zastupitelé schválili nové dotační programy na rok 2016

Krajští zastupitelé schválili nové dotační programy na rok 2016
ilustrační foto olk

Hlavním důvodem změny dosavadního způsobu přidělování dotací je snaha o přehlednější proces poskytování dotací z rozpočtu kraje. Krajští zastupitelé v pátek 18. prosince schválili nové dotační programy i jejich pravidla. Na webu Olomouckého kraje jsou vyhlašované dotační programy zveřejněny od pondělí 21. prosince.

Od roku 2016 budou dotace bez oborového zaměření zrušeny a místo nich je velmi výrazně rozšířen seznam poskytovaných krajských dotací v jednotlivých oblastech. Kromě nárůstu dotačních programů byl také nově vytvořen takzvaný vzorový dotační program, který posloužil k přípravě konkrétních dotačních programů.
„Pravidla pro krajské dotace na rozdíl od minulých let obsahují mimo jiné i přesnější kritéria hodnocení žádostí o dotace a přehlednější podmínky pro poskytování dotací,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil s tím, že většina nových dotačních programů bude vyhlášena ještě v prosinci.
„O dotaci však bude možné žádat až 30 dnů po vyhlášení, tedy koncem ledna 2016. Od vyhlášení programu do zahájení příjmu žádostí bude mít každý zájemce o dotaci zhruba měsíc čas na nastudování podmínek dotačních programů a seznámení se s technikou podávání žádostí,“ dodal Rozbořil.
Na webu Olomouckého kraje www.kr-olomoucky.cz/dotace2016 bude k dispozici také cvičná žádost o dotaci, na které si zájemce může vyzkoušet podání žádosti, a to až do chvíle, než bude zahájen ostrý sběr žádostí o dotace. Tato stránka bude funkční od 21. prosince.
Prozatím jsou veškeré obecné informace k novým dotačním programům k dispozici jednak na Informačním portálu pro občana v části Informace k dotačním programům Olomouckého kraje a také v části Příspěvky, granty a dotace – Krajské dotace a příspěvky – 2016. Zájemci zde naleznou i seznam krajských dotačních programů pro rok 2016 včetně jednoduchého manuálu pro žadatele o dotaci.
Olomoucký kraj bude informace postupně doplňovat a od 21. prosince zde zveřejnil nově vyhlašované dotační programy, jejichž pravidla budou dnes schvalovat zastupitelé kraje.
Příklady nových dotačních programů:

Podpora prorodinných aktivit
Program na podporu volnočasových a tělovýchovných aktivit
Program na podporu mezinárodních výměnných pobytů mládeže a mezinárodních vzdělávacích programů
Program na podporu práce s dětmi a mládeží pro nestátní neziskové organizace v roce 2016
Podpora cestovního ruchu v turistických regionech Jeseníky a Střední Morava
Podpora kinematografie v turistickém regionu Jeseníky
Podpora ozdravných a rehabilitačních pobytů pro specifické skupiny obyvatel
Podpora regionálního značení
Podpora činnosti záchranných stanic pro handicapované živočichy
a další (Zdroj kr-olomoucky.cz)

Poslat nový komentář