Muzejníci připomenou kouzlo vějířů

Muzejníci připomenou kouzlo vějířů
ilustrační foto

Dávné časy, kdy dámy cudně skrývaly svou tvář za vějířem, připomene výstava, která nedávno začala v muzeu Prostějovska. Elegance a krása si na své obdivovatele počká, ve výstavních sálech, až do 1. září.

Kouzlo vějířů, to je název nové výstavy, která do Prostějova dorazila ze západního cípu Česka. Tamní, Západočeské muzeum v Plzni zapůjčilo osmdesát exponátů ze svých sbírek.

„Co vějíř to rarita,“ říká s úsměvem kurátorka Západočeského muzea Ludmila Kotorová. Podle jejích slov, desítka nejstarších dochovaných vějířů v Evropě, je právě v Prostějově. „Zmínila bych jeden, který patří k těm nejlepším kouskům. Je to vějíř asi z roku 1700 a je unikátní svou technologií výroby. Skládá se ze slídových destiček, na kterých jsou nalepené lesklé rozetky. Patřil asi někomu, kdo miloval loveckou zábavu, protože přesně tento motiv nese,“ nastínila Kotorová.

Výstava mapuje období baroka až po 50. léta 20. století. Připomene historický vývoj tohoto uměleckého artefaktu a ukáže na materiály a zajímavé konstrukce s rozličnými zdobnými technikami i náměty na listech. Návštěvníci si budou moci prohlédnout vějíře francouzské, italské, anglické i holandské provenience. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

 

Poslat nový komentář