Olomoucká zoo má další mládě. Přibyl malý král Jelimán

Olomoucká zoo má další mládě. Přibyl malý král Jelimán
foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Olomoucká zoo má další mládě. Přibyl malý král Jelimán

Olomoucká zoologická zahrada se může pochlubit dalším mládětem lemura kata. Lemury chová zoo od roku 2012, předtím je měla krátce začátkem 90. let. Tato cizokrajná zvířata se v zoo pravidelně rozmnožují, narodilo se už 37 mláďat. Poslední přišlo na svět začátkem března.

„Věříme, že mládě narozené 4. března návštěvníci spatří jako ještě malé, nikoliv odrostlé, že se k nám brzy vrátí a budou se z nových přírůstků těšit stejně jako my. Jeho porodní váha byla sice nízká, ale díky své vitalitě brzy zesílilo," uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chovala lemury kata v letech 1990 až 1993. V roce 2002 v době povodní poskytla dočasný domov 7 samcům ze Zoo Praha. Zlomový se stal rok 2012, kdy došlo k otevření chovného centra. Tehdy ze Zoo Ostrava přicestovaly 3 samice a později i samec ze Zoo Opole. Samec pochopil, co se od něj očekává, oplodnil všechny samice současně a následující rok se olomoucká zoo dočkala prvních 3 mláďat. Od té doby se zde lemuři pravidelně rozmnožují. K dnešnímu dni se narodilo 37 mláďat.

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích. Pohybuje se převážně v korunách stromů, a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem.

Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženými horními končetinami. Lemuři jsou významnými zahradníky, neboť roznáší semena rostlin, a tím přispívají k obnově flory na Madagaskaru. (red)

Poslat nový komentář