Mládě mravenečníka je doma, hlásí chovatelé ze ZOO Olomouc

Mládě mravenečníka je doma, hlásí chovatelé ze ZOO Olomouc
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Mládě mravenečníka je doma, hlásí chovatelé ze ZOO Olomouc

Již 3. března přišlo v olomoucké ZOO na svět mládě mravenečníka velkého. Načasování si ale nevybralo nejlepší, protože v té době probíhala rekonstrukce pavilonu. Aby jeho odchov proběhl v pořádku a byl ničím nerušený, rozhodli se chovatelé umístit ho do zázemí a umožnit mu se vyvíjet tak, aby šanci na jeho odchov zvýšili.

 „Úsilí do tohoto počínání vložené se vyplatilo. Dnes mohou mravenečníka v plné síle vidět i s jeho matkou návštěvníci, neboť v těchto dnech opustil do té doby obývanou ubikaci v zázemí a přesunul se už do svého trvalého bydliště v Jihoamerickém pavilonu,“ dodává ošetřovatelka Hana Dostálová. Mládě je 8. úspěšně odchovaným mládětem od roku 2011, kdy se olomoucká zoo začala chovem mravenečníků zabývat.

Mravenečníci denně sežerou až 30 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi spolykají kamínky a písek, kterými v žaludku s pomocí žaludečních šťáv rozmělňují mravence, a tím podporují trávení. Mravenečníci patří do skupiny chudozubých, žijících v oblastech pamp Jižní Ameriky. Ve volné přírodě se vyskytují poměrně běžně, avšak jejich chov v zajetí není snadný. Jeden z důvodů se přičítá právě nepřítomnosti termitů v potravě. Tato pro ně nejdůležitější část jídelníčku ve volné přírodě se nesnadno nahrazuje jinou krmnou dávkou. Na krmení v zoo se podává jemně namleté libové hovězí nebo drůbeží maso namíchané se syrovými vejci, notná dávka hmyzu, nechybí ani ovoce v podobě banánů, granule pro hmyzožravce a v neposlední řadě minerály a vitaminy. Trávicí funkce se podporuje rašelinou. (red)

Poslat nový komentář