Neviděli ho, ale věří, že existuje. Mládě medojeda je utajené

Neviděli ho, ale věří, že existuje. Mládě medojeda je utajené
Foto ZOO Olomouc

Ve světě 16, v Evropě 6, z toho 3 české a mezi nimi i ZOO Olomouc. Řeč je o počtu chovatelských institucí medojeda kapského, jehož rozmnožení v zajetí představuje velkou vzácnost. V olomoucké zoo se to však opět podařilo. „Mládě, přišlo na svět 30. května 2022. Nikdo ho ale doposud neviděl, matka Kali ho velmi pečlivě střeží ve své budce, dává však o sobě vědět charakteristickým hlasem,“ uvádí zooložka Libuše Veselá.

Rodiče jsou stejní jako u předchozích dvou mláďat, původní pár, který přišel do naší zoo v roce 2018. „Samička narozená v roce 2021 právě odcestovala do Safari Parku Dvůr Králové, kde s tamním samcem vytvoří záložní chovný pár v rámci republiky, neboť zvířata v ostatních zoo jsou již vzhledem k věku za hranicí reprodukčních schopností,“ dodává.

 Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí, v Evropě o 6, z toho 3 české zoo. Olomouckou skupinu zakládali v roce 2018 jedinci, pocházející z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Olomoucká zoo prozatím odchovala celkem 3 mláďata.

Původ označení pochází z latinského mellivora – mel (med) a voro (žeru, hltám). S touto kunovitou šelmou bychom se tváří v tvář mohli setkat nejen v Africe, ale také v částech jižní Asie. Samci mívají oproti samicím až dvojnásobnou váhu cca 15 kg. Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání nejen proti bodnutí žihadlem, ale také i při napadení, kdy se díky ní podobně jako medvěd malajský dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180°. Svalnaté přední končetiny má obdařené drápy dlouhými až 5 cm. Pomocí nich dokáže během pár minut vyhrabat díru velkou tak, že ji může použít jako svůj úkryt. Jedná se o zvíře aktivující převážně v noci. Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. V zajetí se může dožít až 26 let, ve volné přírodě podstatně méně. Medojed je velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známé případy, kdy zaútočil i na několik lvů. Do skladby jeho jídelníčku patří i smrtelně jedovatí hadi-zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije. Úzce spolupracuje s ptákem medozvěstkou křiklavou. Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede, počká, až ho rozbije, vyplení, a poté se k hostině přidá, zbytky pláství jsou pro ni uspokojením z dobře vykonané spolupráce. Pozoruhodné je u medojeda i období páření. Samice v říji se pozná neochvějně-páří se téměř nepřetržitě 1-2 dny. (red)

Poslat nový komentář