Posledním mládětem roku 2023 byl v Zoo Olomouc drsný medojed

Posledním mládětem roku 2023 byl v Zoo Olomouc drsný medojed
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Posledním mládětem roku 2023 byl v Zoo Olomouc drsný medojed

Konec roku v Zoo Olomouc řádně oslavila rodina medojeda kapského. Přivítala na svět pokračovatele rodu, poslední mládě, které se v roce 2023 v zoo narodilo.

„Silvestrovské mládě se těší medojedímu životu, a byť jsme pro jeho klidný odchov zvolili prozatím zázemí, medojedy mohou návštěvníci vidět v pavilonu Kalahari. Podle všech nám dostupných zpráv se mu daří dobře,“ uvádí zooložka Eliška Veselá. Posledním mládětem roku 2023 se tedy stal medojed.

Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí, které si s ním pro jeho chytrost užijí své. Olomoucká zoo se tohoto úkolu zhostila rokem 2018 a prozatím odchovala 4 mláďata.

Původ označení pochází z latinského mellivora-mel (med) a voro (žeru, hltám). S touto kunovitou šelmou bychom se tváří v tvář mohli setkat nejen v Africe, ale i v částech jižní Asie. Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání při napadení, kdy se díky ní dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180°. Pomocí drápů dlouhých až 5 cm dokáže během pár minut vyhrabat díru dostatečně velkou pro svůj úkryt.

Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. Medojed je velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známé případy, kdy zaútočil i na několik lvů. Do skladby jeho jídelníčku patří i smrtelně jedovatí hadi. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícímu se smrti, ale většinou uštknutí přežije. Úzce spolupracuje s ptákem medozvěstkou křiklavou. Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede, počká, až ho rozbije, vyplení, a poté se k hostině přidá.

Pozoruhodné je u medojeda i období páření, které trvá téměř nepřetržitě 1-2 dny. (ber)

Poslat nový komentář