Viry opět útočí, chřipky jsou tady

Viry opět útočí, chřipky jsou tady
ilustrační foto

Období předjaří je již pravidelně provázeno zvýšenou nemocností. Hygienické stanice i letos zaznamenaly nárůst chřipkových i dalších virových onemocnění až o třicet procent. Také ordinace lékařů na Prostějovsku čelí většímu počtu nemocných.

Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku se počet akutních respiračních onemocnění mírně zvýšil v celé reublice. Chřipka a respirační onemocnění sílí a postupně napadají dospělé i děti. Obzvlášť u školáků se nákaza šíří velmi rychle. „Teplota, bolest hlavy, kašel, ale i průjem a žaludeční problémy,“ popisují průběh onemocnění svých ratolestí maminky v čekárnách pediatrů.  

Virovým onemocněním lze předcházet pečlivou hygienou, na tu je třeba dohlížet zvláště u dětí. Po vypuknutí onemocnění je důležitý přísun tekutin a vitamínů, obzvlášť konzumací citrusových plodů a banánů. Důležitý je i klid na lůžku, dokud neodezní horečka. „Je to nekonečný kolotoč. Rodiče často pošlou děti do školy nemocné a tím se rychle šíří počet dalších nakažených spolužáků. Prožíváme to se svými dětmi každé jaro,“ potvrzují maminky. Podle odborníků nehrozí letos žádná rozsáhlá epidemie, přesto je třeba nachlazení či příznakům chřipky věnovat zvýšenou pozornost.     

(jap)  

 

Poslat nový komentář