Senioři v horku málo pijí, řada z nich skončila v prostějovské nemocnici

Senioři v horku málo pijí, řada z nich skončila v prostějovské nemocnici
Foto Nemocnice Prostějov

Horko, které nyní prožíváme, je zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné a seniory. Nemocnice Prostějov denně přijímá několik dehydratovaných pacientů, kteří podcenili v tropických dnech pitný režim.

S přebarvením teplotní mapy České republiky do ruda přibylo práce zejména záchranářům. Do nemocnic přiváží pacienty s kolapsovými stavy, závratěmi a dehydratací, jež jsou vyvolány právě tropickým počasím. „V posledních dnech přijímáme na naše oddělení v důsledku tropických veder přibližně tři pacienty denně a doposud se vždy jednalo o seniory. V drtivé většině podcenili pitný režim,“ sdělil Miloslav Špaček, primář interního oddělení Nemocnice Prostějov. Právě dlouhodobé podceňování pitného režimu je největší chybou, deficit tekutin se obvykle projeví až po několika dnech. S vyšším věkem se u lidí navíc ztrácí pocit žízně, senioři tudíž méně pijí a velmi rychle dehydratují.

Lékaři doporučují, aby lidé kolem poledne omezili pobyt na slunci i aktivity vyžadující nadměrnou fyzickou zátěž. Pokud je pohyb na slunci nezbytně nutný, pak je vhodné preferovat ranní a večerní hodiny, kdy je horko přece jenom o poznání snesitelnější.

Kromě toho lékaři také upozorňují na fakt, že mnozí z nás si neuvědomují, že alkohol a káva neslouží k zavodňování, ale tělo naopak dehydratují. Mnozí lidé totiž mají často tendenci hasit žízeň alkoholovými nápoji, avšak právě alkohol spolu s kávou tělo dehydratuje. Doporučuji proto v takovýchto dnech vypít ke kávě alespoň jednu či dvě sklenice vody. Podle nich je nejvhodnější tekutinou k udržování pitného režimu čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy či čaj.(red)

Poslat nový komentář