Nemocnice zve na Den prevence zeleného zákalu

Nemocnice zve na Den prevence zeleného zákalu
ilustrační foto Nemocnice Prostějov

Prohlídku prostor očního oddělení, ale i osvětu na téma „tichého zabijáka zraku“ – zeleného zákalu nabídne ve středu 22. března Nemocnice Prostějov. Pro širokou veřejnost pořádají zdravotníci Den prevence zeleného zákalu a den otevřených dveří očního oddělení, který se zaměří nejen na informativní osvětu ohledně očních obtíží u tohoto onemocnění, ale i na bezplatné preventivní vyšetření nitroočního tlaku.

„V rámci akce nabídneme příchozím prohlídku našich prostor, pobavíme se o možných zrakových obtížích, a především budeme apelovat na osvětu ohledně zeleného zákalu neboli glaukomu, který je nebezpečný ve své nenápadnosti a zároveň razanci. Glaukom pacienty obvykle nijak nebolí ani neomezuje, ale zároveň skrytě pomalu ničí zrakový nerv a připravuje pacienta nevratně o zrak,“ vysvětluje Martina Pevná, vrchní sestra očního oddělení Nemocnice Prostějov, a dodává, že v roce 2020 bylo na světě 76 milionů lidí s glaukomem a v roce 2040 by jich podle odhadů mělo být až 111 milionů.

Hlavním příznakem glaukomu je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit během jednoduchého bezbolestného vyšetření za pár minut. „Právě toto vyšetření budeme v rámci naší akce příchozím také nabízet a preventivně ho doporučuji absolvovat všem, bez ohledu na přítomnost jakýchkoliv obtíží,“ doplňuje vrchní sestra s tím, že pokud se zvýšený nitrooční tlak prokáže, podstoupí pacient další doplňková vyšetření, která glaukom definitivně potvrdí či vyvrátí.

 „Pokud glaukom odhalíme v počáteční fázi, k léčbě obvykle stačí speciální oční kapky. U pokročilejších stádií se pak nabízí jiná specifická léčiva, laserová operace nebo klasický chirurgický zákrok,“ uzavírá Martina Pevná.

Den otevřených dveří Očního oddělení a den prevence zeleného zákalu proběhne na očním oddělení Nemocnice Prostějov ve středu 22. března od 10 do 14 hodin a zájemci zde mohou přicházet i bez objednání. (Zdroj Nemocnice Prostějov)

Poslat nový komentář