Školáků, kteří neobědvají, přibývá. Matky nemají peníze

Školáků, kteří neobědvají, přibývá. Matky nemají peníze
ilustrační foto internet

 

Rodiče dětí školou povinných stále častěji nemají peníze na školní obědy. Nejrizikovější skupinou jsou matky samoživitelky, kterým bývalí partneři neplatí alimenty. S dětmi se totiž často ocitají na hranici bídy.

Jeden školní oběd vyjde v průměru na dvacet pět korun; za měsíc jídlo ve školní jídelně přijde kolem pětistovky. Jenže některé matky musí vyžít třeba jen z pěti tisíc korun za měsíc. Tisícovka měsíčně pro dvě děti je pro utažený rodinný rozpočet příliš. "Když zaplatím nájem a energie, jsem ráda, když si některý z kluků nerozbije třeba boty. Na obědy nemám, naštěstí je moje mamka v invalidním důchodu a tak vaří nejen pro tátu, ale i pro ně," popisuje vlastní zkušenost pětatřicetiletá Jana. S exmanželem se tahá o alimenty už tři roky. "Je někde v Čechách, dělá na černo a já na něj nemám páky. Policisté ho sice hledají, ale to je jako jehla v kupce sena,"posteskla si PvNovinkám.

Jiná samoživitelka zase spoléhá na domluvu s vedoucí jídelny. "Jsem zaměstnaná u soukromníka a tak se občas stane, že v termínu, kdy mám obědy zaplatit, prostě ještě nemám výplatu. Jsem s paní vedoucí ale domluvená, takže je prostě donesu hned, jak je mám," popsala vstřícnost příslušné pracovnice. 

Se žádostí o možnost proplácení obědů se setkávají i pracovnice prostějovského úřadu práce. "Matky, pobírající dávky hmotné nouze, se na to občas ptají. Bohužel to ale proplácet nelze," potvrdila informaci PvNovinkám jedna z nich.

"Stravovací návyky školáků se zhoršují, spousta jich nesnídá, a jak se ukazuje, bohužel ani neobědvá. Ne, že by nechtěly, prostě není co jíst," uvedla dětská lékařka Markéta K.

Školní obědy jsou dotované, platy kuchařek a výdaje na provoz platí stát. Z peněz, které zaplatí rodiče, se hradí potraviny. (ber)

Poslat nový komentář