Hejtman předal záchranářům nové sanitky. Sloužit budou i v Prostějově

Hejtman předal záchranářům nové sanitky. Sloužit budou i v Prostějově
ilustrační foto kr-olomoucky.cz

Celkem osm nových sanitních vozů včera slavnostně předal Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje hejtman Ladislav Okleštěk. Sanitky nahradí stávající vozidla na stanovištích ve Šternberku, Prostějově, Přerově, Olomouci a Hranicích.

„Osobně vnímám tento okamžik jako velmi významný. Nové sanitky mají perfektní parametry a jistě se v terénu osvědčí,“ uvedl během předávání hejtman Ladislav Okleštěk.

„Stáří stávajícího vozového parku Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje je v průměru kolem pěti let. Sanitky mají průměrně naježděno zhruba 350 000 kilometrů. Proto je tu snaha o postupnou obnovu. Nové vozy jsou mnohem modernější – mají například více místa v prostoru, kde leží pacient. Výhodou je také možnost otevřít sanitku ze všech stran,“ doplnil Petr Hubáček, ředitel ZZS Olomouckého kraje.

Nové sanitky přišly na více než 24,5 milionu korun a hradil je Olomoucký kraj ze svého rozpočtu. "Už brzy ale Ministerstvo pro místní rozvoj vypíše program, z něhož bude možné žádat o dotaci na koupi sanitek. Určitě v něm chceme uspět a pořídit další vozy – tentokrát s finanční podporou státu,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Dvě z pořízených sanitek mají náhon na všechna čtyři kola. Jezdit budou na Hranicku a Šternbersku, kde vozy musí často zdolávat méně přístupný terén.

Zdravotnická záchranná služba má v současné době celkem 53 sanitních vozů. (red)

 

Poslat nový komentář