Kraj má nové regionální výrobky. Jsou mezi nimi i méďa, králíci a mléko z Prostějovska

Kraj má nové regionální výrobky. Jsou mezi nimi i méďa, králíci a mléko z Prostějovska
Foto Olomoucký kraj

 

Čím mlsnější porota, tím náročnější hodnocení. Komisařům, kteří v uplynulých dnech vybírali produkty přihlášené do soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek OK, můžete věřit, že volili pečlivě. Mezi oceněnými potravinami je všechno od masa, sýrů, ovoce i zeleniny nebo moštů.

Obě soutěže, tedy jak Regionální potravina, tak i Výrobek OK, probíhají podle přesně stanovených pravidel. Hodnotí se nejen chuť přihlášených výrobků, ale také jejich balení, podíl místních surovin a podobně. Označení Regionální potravina OK mohou nově nosit například tlačenka z Dubicka, ležák Tvarg nebo svatojánské ořechy. Mezi Výrobky OK přibyla třeba králičí šunka, tvarohový méďa a mošt z jablka a višně.

„Hodnocení výrobků bylo letos mimořádně obtížené, protože přihlášené produkty byly natolik kvalitní, že na nich bylo těžké najít nějakou chybu. Děkuji všem výrobcům, kteří se do soutěže přihlásili. Svou prací šíří dobré jméno Olomouckého kraje a přispívají k jeho rozvoji,“ uvedl Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro rozvoj venkova, který letos v hodnotitelské komisi zasedl.

Vítězné výrobky z Prostějovska   Výrobek OK® 2023

Králičí šunka – Agrolapin s.r.o. Výšovice

Žervé medvědí česnek 200 g – Zlata Ronzová Mádrová, Zlatá farma Štětovice

Méďa tvarohový s čokoládovou náplní – Antonín Jelínek, Dětkovice

Paprika Pepina – Farma Kopeček s.r.o., Smržice

Květový med z Kosíře – SEMO a.s., Smržice

V sekci Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2023 uspěl výrobek Čerstvé plnotučné selské mléko Zlaty Ronzové Mádrové ze Zlaté farmy Štětovice. (ber)

Poslat nový komentář