Budou se rušit pošty a další služby na obcích?

Budou se rušit pošty a další služby na obcích?
ilustrační foto

Ačkoliv se zdálo, že diskuze nad rušením poštovních poboček je překonaná, není zdaleka vyhráno. Proč? V Parlamentu je projednávána novela zákona o poštovních službách, která má přinést řadu novinek. Původní návrh však senátoři shodili ze stolu a vrátili jej zpět do Sněmovny.

Pojďme se podívat, co vše nám může tato „novinka“ v poštovním sektoru přinést a zda se budou muset opět obyvatelé malých obcí Prostějovska strachovat o svou kamennou poštu. Připravovaný návrh by měl umožnit vstoupit na trh poštovních služeb i dalším subjektům, než je státní Česká pošta. Jak se nás to může dotknout? Stěžejním hlediskem soutěže bude cena a mohl by tak nastat pozitivní jev z okolních států, kde „uvolnění“ poštovního sektoru i pro nestátní subjekty přineslo zlepšení služeb i relativně solidní ceny.

Změny však nemusí být jen pozitivní, protože ministerstvo průmyslu a obchodu připouští, že bude potřeba takříkajíc „posoudit efektivnost stávající poštovní sítě“, což může vést ke zrušení některých kamenných pošt v menších obcích. Hlavním argumentem pro zastánce tohoto kroku je, že v České republice je na bezmála každých 10 tisíc obyvatel zhruba 3,3 poštovních poboček, což je jeden z „nejluxusnějších“ přepočtů v Evropě vůbec. S případným rušením pošt však nesouhlasí například Sdružení místních samospráv, které bude požadovat garanci v podobě zákonem definovaného počtu poštovních poboček.

„V některých sousedních dědinách již zrušili poštovní pobočku a pro občany to byla tragédie. Dnes si musí brát volno, aby vůbec mohli dojet na poštu v úředních hodinách do vedlejší obce a něco si vyřídit. Ani u nás v Náměšti nejsou služby pro občany ideální, například spořitelna sídlí v nevyhovujících prostorách obce v patře, kam se invalidé nebo starší lidé jako já téměř nedostanou. Připadá mi, že služby pro nás pro lidi jsou stále horší a horší.“ uvedl starší muž z Náměště nad Hanou, který si nepřál být jmenován.

(red)

Komentáře

Jak to, že za komunistů tyto služba fungovaly dobře a za "demokracie" nefungují?!

Přesně tak, bankomat v Náměšti je velký nedostatek. Aby si mohl člověk vybrat peníze, musí až do Lutína, nebo Litovle. Je to ostuda.

Plně s váma souhlasím,pošta:odpoledne otevřená jedna přepážka a tím pádem fronta,spořitelna pro vozíčkáře a starší lidi nedostupná !! Zapomeňte na bankomat,ten tady nebyl ani když tu byla zahrada a tisíce návštěvníků :-)

Česká spořitelna má otevírací dobu horší jako parlament ČR. A když už má otevřeno stačí, aby přišlo 5 klientů, a sedíte na schodišti na chodbě. Hlavně nám už několik let schází bankomat!!!

Ráda bych reagovala a připojila se k názoru nejmenovaného pána z Náměště na Hané. Sama poslední dobou pozoruji, jak u nás v Náměšti kvalita služeb klesá, přitom jsme městys a obec s velkým počtem obyvatel. Navíc na naší obci, respektive na našich službách je závislých, několik okolních obcí.
Velice mě znepokojila informace o rušení pošt. Naše pošta v Náměšti je to poslední co nám starším občanům usnadňuje život a nemusíme jezdit do měst. Je velkou pravdou, že Česká spořitelna je od centra všeho dění někde v patře kde nám starším se už hůře dostává a co teprve postiženým lidem.
Podle mého názoru by se mělo nad touto problematikou zamyslet spíše obecní zastupitelstvo v čele s paní ,, starostkou,,

S.

Poslat nový komentář