Na středních školách se rozjely maturity

Na středních školách se rozjely maturity
ilustrační foto

Ve středu 2. května odstartovaly na středních školách zkoušky z dospělosti, víc než sto tisíc maturantů zasedlo k písemným zkouškám. Vloni nastartované státní maturity pokračují i letos v daném harmonogramu, ani tentokrát se nevyhnuly projektu, jehož cena přesáhla půl miliardy korun, velké problémy. 

Ve dvou dnech čekají na maturanty písemné zkoušky, v polovině května pak budou následovat ústní zkoušky. První den byla na programu písemná zkouška z českého jazyka složená z didaktického testu a slohové úlohy. Druhý den musí žáci posledních ročníků zvládnout písemnou zkoušku z cizího jazyka, matematiky či jiného volitelného předmětu podle vlastní volby. Zvolit mohou také obtížnost povinné zkoušky, buď v základní nebo vyšší úrovni. Na těžší verzi si letos troufnou jen cca 4 procenta maturantů. Výsledky by měli žáci obdržet do poloviny května, poté je čekají ústní zkoušky. 

Přestože proběhla generální zkouška a první ročník státních maturit, ani napotřetí se finančně náročnému a ostře diskutovanému projektu ministerstva školství nevyhnuly problémy. K těm nejčastějším patřilo selhání propojení sítí, takže na řadě škol se začátek maturit posunul až o dvě hodiny. Státní maturity jsou všeobecným zklamáním a už nyní je v přípravě další novela.    

(jap) 

Poslat nový komentář