Přístavba školy ve Vrahovicích jde k zemi

Přístavba školy ve Vrahovicích jde k zemi
ilustrační foto

Ve Vrahovicích odstartovala rekonstrukce základní školy, která se týká nevyhovující přístavby. Stavební firma ze Zlína zahájila demolici, v první fázi půjde objekt k zemi. Dělníci celou budovu neprodyšně „obalili“ fólií, aby okolí netrpělo nadměrnou prašností. O tom, že se tady pilně pracuje, svědčí jen rachot sbíječek a bušení kladiv.
Rekonstrukce v základní škole ve Vrahovicích se týká nevyhovující přístavby typu Okal, která je už několik let trnem v oku hygienikům. Projekt, který byl několik let diskutován, dostal nakonec zelenou a přijde prostějovskou radnici na 40 milionů korun. To je nejnižší nabídka, za kterou zakázku vysoutěžila stavební firma ze Zlína. Ta nejdříve odstraní stávající objekt a poté zde postaví novou budovu. Po dobu rekonstrukce se učí žáci v náhradních prostorách staré budovy školy, školní družiny a jídelny.
V místní části Vrahovice žije kolem tří a půl tisíce obyvatel a zachování základní školy je pro ně jednou z priorit. I proto začlenila do svého volebního programu rekonstrukci školy sociální demokracie, která nyní projekt prosadila ve vedení města i přes odpor opozice a námitky koalice. Město totiž nezískalo na rekonstrukci žádnou dotaci a celou částku vysype z vlastní kapsy. Jak se ale jeví tato akce z pohledu budoucí populace? Bude mít škola vzhledem ke stále víc klesající porodnosti i v příštích letech dostatek žáků?
„Podle mých informací se ve Vrahovicích do konce měsíce října narodilo 16 dětí. Jsou to novorozenci, jejichž maminky mají nahlášené trvalé bydliště ve Vrahovicích, ale nemusí tam v současnosti žít,“ konstatovala místostarostka pro oblast školství Ivana Hemerková. Už za šest let bude škola a potažmo radnice řešit problém s prvňáčky, za dalších pár roků bude bojovat o přežití a nevyhne se hamletovskému problému – být či nebýt?
(jap)

Poslat nový komentář