Odpad třídíme i na nádraží

Odpad třídíme i na nádraží
Foto ber

 

Třídit odpad nejen v každé obci, ale  i na 508 vlakových nádražích po celé ČR, dát práci lidem se zdravotním postižením a přiblížit smysl a užitečnost evropských dotací veřejnosti. To je v kostce obsah projektu, který umístil na nádražích 1865 nádob na třídění papíru, plastu, skla, kovů a směsného komunálního odpadu. Najdeme je i na prostějovském hlavním nádraží.

Boxy na třídění odpadu mají ve správě České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). „Jenom na pražském hlavním nádraží se ročně sebere 85 tun nevytříděného směsného komunálního odpadu, z toho 58 tun činí odpad, který lidé vyprodukují přímo v budově nádraží. Když se to sečte na 508 nádražích, kde budou boxy postupně umístěny, tak se jedná o stovky tun odpadků, které nyní budou moci cestující třídit,“ vysvětlil už před časem místopředseda představenstva Českých drah Ludvík Urban s tím, že koše dostanou nádraží, kde se denně pohybuje více než 300 cestujících. Již několik týdnů jsou tedy i v Prostějově u hlavního vstupu do budovy.

„Je to dobrý nápad, jen si myslím, že by bylo lepší je umístit na peronu. Já tedy odpadky, které nashromáždím při cestách z Prahy, vyhazuji většinou tam. Těchto košů jsem si všiml až minulý týden,“ sdělil PvNovinkám Michal Koutný. (ber)

Poslat nový komentář