Smržické vandr přilákal rekordní počet chodců

Smržické vandr přilákal rekordní počet chodců
Foto Zdeněk Balcařík
Další fotky: 
Smržické vandr přilákal rekordní počet chodců

Letošní 19. ročník dopadl naprosto skvěle a dosáhl dokonce rekordu, pokud jde o účast pěších turistů. Nové trasy, které pro ně smržický Klub českých turistů připravil, jich přilákaly 501.

„Tolik „pěšáků" jsme ještě nikdy neměli. Vždycky převažovali cyklisté. Těch letos vyrazilo na trasy MTB do terénu 264 a na silniční trasy jen 144. Neustále se zvyšující provoz na silnicích a stav jejich povrchů asi už tak neláká. Spousta turistů nám potvrdila, že radši než na kole teď chodí pěšky,“ uvedl za KČT Zdeněk Balcařík.

O vandrovníky se letos na startu a na čtrnácti kontrolních stanovištích staralo 49 členů klubu, takže celkově měl letos vandr 958 účastníků. Jako nejmladší z nich byl vyhlášen a oceněn Mikuláš Valenta z Držovic, kterému byly zrovna 2 měsíce, a vezl se v kočárku. Nejstarším účastníkem byl vyhlášen, stejně jako před rokem, pan Jaroslav Punčochář z Kelčic. Také on ale přešel z cyklistiky na pěší turistiku. Do Smržic přijel ve svých 93 letech autem a obešel si pěší trasu 11 km. Stejně jako ostatní se prošel po nové Naučné stezce proti proudu času do obce Kaple, kde mohl na kontrole ochutnat skvělou škvarkovou pomazánku od Makovce a hasiči ze Slatinek tam točili i pivo.

Díky ideálnímu počasí se všichni do cíle vraceli usměvaví a spokojeni. Čekal tam na ně krásný diplom a také možnost pořídit si medaili s vyznačením počtu účastí. „Někteří z účastníků, např. Miloslav Dundálek z Pňovic, jich mají doma už 19, protože ani jeden z našich Smržických vandrů nevynechali,“ doplnil Balcařík. (red)

Poslat nový komentář