Zajděte do Špalíčku. Na vernisáž HaDivadlo 50. Začalo to v Prostějově

Zajděte do Špalíčku. Na vernisáž HaDivadlo 50. Začalo to v Prostějově
Foto plakát

Vernisáž se koná 22. března v 17 hodin v Galerii Špalíček v Uprkově ulici v Prostějově. Výstava samotná bude k vidění od 23. března do 2. června 2024.

Vznik Hanáckého divadla byl v roce 1974 motivován záměrem mít v Prostějově divadelní soubor, který by naplňoval „kulturní politiku strany“. Osobnosti, které u jeho zrodu stály, však od počátku budovaly avantgardní nonkonformní divadlo studiového typu.  Podařilo se jim vytvořit jednu ze zásadních scén české divadelní kultury, působící později v Brně už pod jménem HaDivadlo, kterou mimo jiné prošla i řada známých hereckých osobností (např. A. Goldflam, P. Liška, J. Plodková). Výstava vás provede padesáti lety divadla až do jeho současnosti v brněnské Alfa pasáži.

Na vernisáži budou přítomni a promluví Jana Maršálková, pamětnice počátků HaDivadla; Karel Fláva Hanák, v současnosti mistr zvuku HaDivadla; Miroslav Ukul Kumhala, dlouholetý člen souboru HaDivadla; Anna Stránská, intendantka HaDivadla; Veronika Hrbáčková, ředitelka MGP; Václav Horák, kurátor výstavy. (red)

Poslat nový komentář