Pomůže cyklistice nová Asociace cykloměst?

Pomůže cyklistice nová Asociace cykloměst?
ilustrační foto

Ve městech a obcích republiky začala za cyklisty bojovat zbrusu nová organizace. Asociace cykloměst má za cíl co možná nejvíce ulehčit život velocipedistům na silnicích. Do projektu se už zapojila necelá třicítka měst. Prostějov o tom uvažuje.

Podpora cyklistiky, změna zákonů či usnadnění každodenní přepravy. To je pár bodů, o které se Asociace zajímá. Zlepšit by se mělo i financování cykloturistiky. Nejde o získávání peněz ve velkém, spíše o drobnosti typu většího poštu stojanů na parkování kol a podobně. Do projektu se už zapojila téměř třicítka měst.

„Cílem je sdružovat města, která společně budou měnit neprofesionální a pokřivený pohled na podporu cyklistické dopravy. Nejde ovšem jen o cyklistickou dopravu, ale o nové pojetí utváření veřejných prostranství, a to na základě pochopení života společnosti, potřeb užívání i dalších sociálních vztahů souvisejících s veřejným prostorem. Zjednodušeně řečeno – není možné uzpůsobovat veřejný prostor jen pro auta,“ dočteme se na webových stránkách Asociace cykloměst. Zapojí se také Prostějov?

„Na poslední poradě vedení se o ničem podobném zatím nejednalo,“ informovala nás mluvčí města Jana Gáborová. Zkusili jsme štěstí u koordinátorky Zdravého města Aleny Dvořákové a byli úspěšnější.

„O Asociaci máme informace, ale zatím jsme se ještě nepřipojili. Mohu ale říci, že o tom přemýšlíme.“ To jestli dají konšelé projetu zelenou je tedy otázkou. Faktem ale zůstává, že navýšení cyklistiky ve městě a snížení autodopravy by jistě čistějšímu vzduchu jen prospělo. A kde už mají jasno? Do projektu se zapojila města: Břeclav, Děčín, Hradec Králové, Jičín, Jihlava, Karlovy Vary, Kroměříž, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Napajedla, Nové Město nad Metují, Olomouc, Opava, Otrokovice, Pardubice, Ralsko, Šternberk, Tábor, Třeboň, Třinec, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Uničov, Vsetín, Zlín. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář