Nové značky ve městě zvýší bezpečnost dětí na silnicích

Nové značky ve městě zvýší bezpečnost dětí na silnicích
ilustrační foto

Ve dvou příměstských částech - v Žešově a Vrahovicích - přibude dopravní značení, jehož cílem je zvýšit bezpečnost chodců a zejména pohybu dětí. Vedení statutárního města zvažovalo zřízení přechodu u autobusové zastávky v Žešově a u hasičské zbrojnice ve Vrahovicích, nakonec vybralo finančně přijatelnější.

„Obraceli se na nás obyvatelé těchto místních částí, kde chtěli zajistit bezpečný přechod přes poměrně frekventovanou komunikaci. Ani jedno místo však nesplňuje podmínky frekvence vozidel, aby zde mohlo být zřízeno vodorovné značení pro přechod. Navíc je to poměrně značná investice,“ vysvětlila náměstkyně primátora Alena Rašková. Aby přechod pro chodce splnil všechny bezpečnostní podmínky, vyžádal by si investici od 600 tisíc až od 1,5 milionu korun. Proto radní vybrali efektivnější variantu, konkrétně jde o dopravní značky ,Dětiʼ doplněné dvěma žlutě blikajícími světly napájenými ze solárních panelů a záložního zdroje. Toto značení bude umístěno v prostoru s častým výskytem dětí, tedy v prostoru křižovatky u autobusových zastávek v Žešově a v místě někdejšího přechodu pro chodce u prodejny potravin a hasičské zbrojnice ve Vrahovicích. 

„Toto dopravně bezpečnostní opatření si vyžádá náklady ve výši zhruba 180 tisíc korun. Domníváme se však, že jsou to účelně vynaložené prostředky, které pomohou zvýšit bezpečí dětí,“ dodal náměstek primátora Jiří Pospíšil. Nové značení by mělo být nainstalováno ještě do konce školního roku, aby v průběhu prázdnin byl zabezpečený volný a bezpečný pohyb dětí.    (jap)

Poslat nový komentář