Léčivá dobromysl má mnoho jmen. Třeba oregano, pamajorán, voněkras
Dobromysl obecná (Origanum vulgare) patří do bylinek rodiny Origanum čili oregano. Tahle populární kuchyňská bylinka neodmyslitelně patří k italské a řecké kuchyni. V Řecku pěstují oregano s velice intenzivní vůní i chutí. Lisují zde z něj oreganový olej, který má rovněž silnou chuť i aroma. Je to velice silné přírodní antibiotikum, a dokáže organismu pomoci ničit kvasinky a plísně.
Dobromysl k nám přišla z teplého Středozemí. Pěstujeme ji na slunných místech našich zahrádek a najdeme ji i na loukách. Právě ta dovážená, rostoucí na vápencových skalách ve středozemních oblastech, má největší množství silic a nesrovnatelnou sílu aroma i chuti.
Dobromysl působí dezinfekčně, protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva. Možná ani nevíte, že dobromysl je do jisté míry také součástí vaší domácí lékárny. Pomáhá při kašli a proti bolestem v krku, bývá obsažena i v dětských bylinkových sirupech proti kašli. Pozitivně působí také na psychiku a pomáhá při migrénách.
Používá se nať, která se sbírá od června do srpna. Tu seřezáváme asi 5 cm nad zemí nejlépe v červnu a v červenci kolem 12. hodiny. Suší se ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Schne dobře a při dosoušení ji můžeme vrstvit až do výše 40 cm. Skladujeme v uzavřených tmavých nádobách.
Čaj na podporu organismu při hubnutí
Potřebujeme šalvěj, dobromysl, mátu, mateřídoušku, 1 l převařené vody. Hrst šalvěje, dobromysli, máty a mateřídoušky zalijte 1 litrem převařené vody. Nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. (ber)
Poslat nový komentář