Léčivá dobromysl má mnoho jmen. Třeba oregano, pamajorán, voněkras

Léčivá dobromysl má mnoho jmen. Třeba oregano, pamajorán, voněkras
foto Bylinky.cz
Další fotky: 
Léčivá dobromysl má mnoho jmen. Třeba oregano, pamajorán, voněkras
Léčivá dobromysl má mnoho jmen. Třeba oregano, pamajorán, voněkras

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) patří do bylinek rodiny Origanum čili oregano. Tahle populární kuchyňská bylinka neodmyslitelně patří k italské a řecké kuchyni. V Řecku pěstují oregano s velice intenzivní vůní i chutí. Lisují zde z něj oreganový olej, který má rovněž silnou chuť i aroma. Je to velice silné přírodní antibiotikum, a dokáže organismu pomoci ničit kvasinky a plísně.

Dobromysl k nám přišla z teplého Středozemí. Pěstujeme ji na slunných místech našich zahrádek a najdeme ji i na loukách. Právě ta dovážená, rostoucí na vápencových skalách ve středozemních oblastech, má největší množství silic a nesrovnatelnou sílu aroma i chuti.

Dobromysl působí dezinfekčně, protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva. Možná ani nevíte, že dobromysl je do jisté míry také součástí vaší domácí lékárny. Pomáhá při kašli a proti bolestem v krku, bývá obsažena i v dětských bylinkových sirupech proti kašli.  Pozitivně působí také na psychiku a pomáhá při migrénách.

Používá se nať, která se sbírá od června do srpna. Tu seřezáváme asi 5 cm nad zemí nejlépe v červnu a v červenci kolem 12. hodiny. Suší se ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °C. Schne dobře a při dosoušení ji můžeme vrstvit až do výše 40 cm. Skladujeme v uzavřených tmavých nádobách.

Čaj na podporu organismu při hubnutí

Potřebujeme šalvěj, dobromysl, mátu, mateřídoušku, 1 l převařené vody. Hrst šalvěje, dobromysli, máty a mateřídoušky zalijte 1 litrem převařené vody. Nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. (ber)

Poslat nový komentář