Voňavá komonice pomáhá žílám a „prudí“ moly

Voňavá komonice pomáhá žílám a „prudí“ moly
Foto ber

Komonice lékařská (melilotus officinalis) léčí kašel, cévy, trombózy, snižuje srážlivost krve. Je to dvouletá lysá až metr a půl vysoká bylina. Kvete od června do začátku října a pronikavě voní. Sbírá se kvetoucí nať. Většinou roste jako plevel na skládkách, rumištích, podél cest, na okrajích polí, na náspech atd.

Komonice se používá hlavně při žilních chorobách, zvyšuje pružnost cév a zároveň omezuje jejich lámavost. Léčí se s ní křečové žíly, hemoroidy, náchylnost k dělání "modráků" (modřin) atd. Komonice snižuje srážlivost krve, čehož se využívá při léčbě i prevenci trombóz a z toho plynoucích embolií. V neposlední řadě se komonice hodí do čajových směsí proti kašli, astmatu, bronchitidě... Pomáhá i při migrénách a bolestech hlavy. Nespavost – podávaná před spaním slouží jako hypnotikum. Při vnějším použití se hodí na omývání vředů, bércových vředů, hemoroidů, zánětů očních víček. 

Při samostatném použití se používá buď nálev, nebo macerát. Pijí se maximálně 3 šálky denně. Komonici lze přimíchat do mastí proti křečovým žilám. Mladé listy lze v omezené míře přidávat do salátů. Někde se kvůli svému aroma přidává do balicího tabáku. Sušená komonice v plátěném pytlíku může sloužit jako odpuzovač molů ve skříních.

Poslat nový komentář