Lopuch. Kuličkami válčíme, kořen léčí krev a játra

Lopuch. Kuličkami válčíme, kořen léčí krev a játra
foto byliny.cz

Lopuch větší (Arctium lappa) je bylina, kterou považujeme za odolný plevel. Hojně se vyskytuje okolo cest a plotů, v příkopech či na loukách. Z dětství si ho většinou pamatujeme jako bodlák, protože jeho vrcholek tvoří ježaté kuličky, které jsme po sebe házeli, protože se držely na oblečení.

Léčivá je celá rostlina, ale nejpoužívanější je kořen. Lopuch kvete od července do září a je velkou pochoutkou pro včely. Období pro sběr kořenu je září - říjen. Při výčtu jeho účinků najdeme především, že se používá při léčbě ekzémů, vyrážek či špatně se hojících ran. Také, že podporuje růst vlasů (při zevní aplikaci) - nepoužívejte jej však na světlé a odbarvené vlasy.

Chuť kořene lopuchu je hořká, trochu ostrá a svěží. Právě ta z lopuchu dělají bylinu, která tzv. ochlazuje krev a pročišťuje horkost. Lopuch kořen dobře působí na játra a celkově na krev, protože má jemné vylučovací schopnosti.

Kvalitní sušený kořen je na povrchu tmavý a uvnitř bělavý. Kořeny, které jsou duté, by se měly ze sběru vyřadit.  Kořen ze země dostanete nejlépe rýčem. Mohou být až 30 cm dlouhé.  Při sušení by teplota neměla přesáhnout 50°C. Ideální je použít sušičku na ovoce a nastavit cca 43 °C. Sušení je ukončeno tehdy, když se kořen při ohnutí zlomí. Můžete jej nakrájet na plátky nebo na kolečka. Kořen můžete buď sušit a pak si z něj připravovat odvar (čaj). Udělat z něj tinkturu, kde můžete zkombinovat i několik bylin (kořen pampelišky, drmek, šťovík, rehmánii či hořec). Naložit jej můžete také do oleje, nechat několik týdnů macerovat a pak aplikovat na postižená místa na pokožce.

Listy lopuchu jsou velmi účinné pro vnější použití. Používaly k obkladům na různé rány a vředy. Odvary se pily při problémech trávicího traktu. Listy lopuchu jsou silně antibakteriální. K zevní aplikaci listy rozmačkejte na pastu a přiložte na ránu či vřed. (ber)

Poslat nový komentář