Bylina poslední záchrany. Yzop

Bylina poslední záchrany. Yzop
ilustrační foto byliny.cz

Yzop lékařský (hyssopus officinalis) - tuto milou, pěknou a značně aromatickou bylinu u nás najdeme jen na zahradách, protože její domovinou je Středomoří. Jeho bohaté, modré květy jsou ozdobou zahrad. Říká se mu bylina poslední záchrany.

U yzopu je velmi důležitá doba sběru, neboť obsah účinných látek je před kvetením a po odkvětu nižší než v plném květu. Pozorně proto sledujte, kdy začíná kvést, a když je zcela rozkvetlý, odstřihněte horní, nedřevnatou část rostliny. Do konce sezony obvykle poskytne ještě jednu úrodu. S obstaráváním drogy (byliny) by však nikdo neměl mít problémy, dostaneme ji v různých specializovaných prodejnách nebo v lékárně.

Yzop mírní trávící obtíže, je vysoce účinný proti zánětům a proti nadýmání, působí dezinfekčně až antibioticky. Podobný účinek se projevuje i při léčbě močových cest. Osvědčuje se i proti kašli a při záchvatech průduškového astmatu. Odstraňuje noční pocení, uvolňuje větry, zlepšuje chuť k jídlu, má močopudné účinky a schopnost brzdit růst škodlivých bakterií. Yzop může být prevencí cévní mozkové příhody (mrtvice).

V gastronomii je používán k dochucování pečeného masa, polévek, omáček, salátů, nakládané zeleniny, paštik a nádivek do drůbeže. Používá se také při výrobě likérů.

Zázračná voda z yzopu

K její přípravě potřebujeme po 30 g anděliky, mařího listu, rozmarýny, majoránky, yzopu, pelyňku, mátového listu, mateřídoušky a k tomu 45 g šalvěje. Tyto byliny dáme spolu s 2 a 1/2 litru akvavitu do velké láhve, kterou na okenním parapetu vystavíme na dva týdny slunci. Potom esenci přelijeme přes filtrační papír, naplníme do lahviček a dobře uzavřeme.

Proti poruchám trávení, bolestem žaludku, střevním infekcím, zácpě a závratím užíváme každé ráno na lačný žaludek jednu čajovou lžičku. (ber)

Poslat nový komentář