Nakládané houby. Dnes v soli

Nakládané houby. Dnes v soli
ilustrační foto

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub a my poradíme, jak je zpracovat, aby co vydržely co nejdéle. Zamrazit či usušit houby umí snad každý, my vám ukážeme, že jdou i nakládat, třeba do soli, octa či vlastní šťávy. Dnes tedy sůl.

Méně známý způsob zpracování hub spočívá v jejich ukládání do soli. Přitom je celá příprava velice jednoduchá a zaručí, že houby vydrží až půl roku. Nejdříve je pokrájejte na menší kousky a nechte proschnout na slunci nebo v troubě. Na 1 kilogram hub budete potřebovat 10 dkg soli. Prosolené houby napěchujte do čistých, suchých sklenic a skladujte v chladu.

Před použitím je můžete namočit přes noc ve studené vodě, není to ovšem nutné. Houby do sebe totiž sůl překvapivě nenatáhnou, takže jen postačí, když z nich přebytečná zrnka zlehka otřete. (red)

Poslat nový komentář