Na silnicích umírají cyklisté, jezdíme bezpečně?

Na silnicích umírají cyklisté, jezdíme bezpečně?
ilustrační foto

V prvním půlroce tohoto roku evidují dopravní policisté celkem 324 dopravních nehod, při kterých figurují ve 22 případech jako viníci cyklisté. Statistka mluví také o smrtelných nehodách, kdy o život přišli tři lidé. Ve dvou případech se jednalo právě o cyklisty.

„Při těchto nehodách byli tři cyklisté zraněni těžce a dvacet lehce. Ve dvou případech zase cyklisté srazili chodce, kteří měli lehká zranění,“ uvedla nemilou statistiku mluvčí policie Irena Urbánková a doplnila, že na silnici cyklisté také umírali.

„V letošním roce při nehodách zemřeli tři lidé, ve dvou případech se jednalo o cyklisty.“ První smrtelná nehoda se stala 26. června na Petrském náměstí. Nákladní automobil s přívěsem nedodržel dostatečný boční odstup od cyklisty a srazil ho. Starý pán byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice. Lékaři mu už nedokázali pomoci a muž svým zraněním nakonec podlehl. Druhá tragédie se stala v noci 21. července mezi Kostelcem na Hané a Prostějovem.

„Projíždějící osobní auto tady srazilo cyklistu, který utrpěl zranění neslučitelná se životem a zemřel,“ upřesnila Urbánková a doplnila, že například na okružní křižovatce na Petrském náměstí minimálně jednou do roka projíždějící auto srazí cyklistu.

„Ve všech těchto případech dopravní nehody zavinili řidiči motorových vozidel. Z toho vyplývá, že se dostatečně nevěnují řízení,“ připomněla Urbánková. Podle dopravních expertů je rizikovým místem okružní křižovatka Petrského náměstí a okružní křižovatka ulic Plumlovská, Lady, Anglická. (red)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář