Značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se pyšní klobása a mošt
Slavnostní vyhlášení výrobců oceněných v letošním roce značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se uskutečnilo ve čtvrtek 3. října 2024 v rámci výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Komise vybírala ze 145 produktů od 45 výrobců a vybrala z nich devět nejlepších. Mezi nimi i dva výrobky z Prostějovska.
V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil „DĚTKOVSKÉ“ MOŠT, který produkuje z vlastních jablek Hospodářské družstvo Určice. Podle šéfa sadů Pavla Melky se sklizené ovoce skladuje pomocí technologie ULO, tedy skladování při nízké teplotě s řízenou atmosférou, s kapacitou 1250 tun, což umožňuje udržet čerstvé ovoce téměř do nové sklizně. Součástí střediska je i moštárna, kde se zpracovává část jablek na mošt. „Mošt není chemicky konzervován a je ošetřen pouze pasterizací. Získává originální chuť, kterou mu dodávají vlastnosti odrůd, ze kterých je zpracován,“ doplnil Melka.
V kategorii Masné výrobky tepelně opracované to byla KLOBÁSA S TVARŮŽKY, kterou vyrábí Antonín Jelínek – Lahůdky z Hané, Dětkovice. Cenu přebíral jeho syn, Karel Jelínek: „Do klobásy přidáváme prvotřídní Olomoucké tvarůžky z Loštic, díky kterým získává zajímavou a ojedinělou chuť. Milovníci tohoto druhu sýra si klobásu velmi oblíbili, na Prostějovsku i Olomoucku patří k nejžádanějším.“
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje. Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců. (ber)




Poslat nový komentář