klobása

Značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se pyšní klobása a mošt

Foto archiv Karel Jelínek, regionalni potravina.cz

Slavnostní vyhlášení výrobců oceněných v letošním roce značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se uskutečnilo ve čtvrtek 3. října 2024 v rámci výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Komise vybírala ze 145 produktů od 45 výrobců a vybrala z nich devět nejlepších. Mezi nimi i dva výrobky z Prostějovska.

V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil „DĚTKOVSKÉ“ MOŠT, který produkuje z vlastních jablek Hospodářské družstvo Určice. Podle šéfa sadů Pavla Melky se sklizené ovoce skladuje pomocí technologie ULO, tedy skladování při nízké teplotě s řízenou atmosférou, s kapacitou 1250 tun, což umožňuje udržet čerstvé ovoce téměř do nové sklizně. Součástí střediska je i moštárna, kde se zpracovává část jablek na mošt. „Mošt není chemicky konzervován a je ošetřen pouze pasterizací.

V Drahanech prodávali nebezpečnou klobásu

Foto SZPI

V prodejně smíšeného zboží, kterou v Drahanech provozuje Lenka Jančíková, našli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce zkažené klobásy.

Při kontrole 25. září odhalili nebezpečnou potravinu, Tišnovskou klobásu. „Výrobek měl nakyslý zápach. Na povrchu se vyskytovala plíseň. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ píše na webu potravinynapranyri.cz inspekce.

Vzorek byl odebrán z načatého balení v den data použitelnosti stanoveného výrobcem. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. (red)