regionální potravina

Máte rádi olomoucké tvarůžky? Obhájily certifikát!

ilustrační foto

Společnost A. W., výrobce tradičních Olomouckých tvarůžků, obhájila mezinárodně uznávaný certifikát bezpečnosti potravin IFS (International Featured Standards). Získání certifikace na vyšší úrovni potvrzuje, že výroba jediného původního českého sýru probíhá v souladu s nejvyššími standardy bezpečnosti a kvality potravin.

S vynikajícím výsledkem 98,97 % se společnost A. W. zařadila mezi absolutní špičku mezi potravinářskými producenty v České republice. Certifikát byl udělen pro celý výrobní proces Olomouckých tvarůžků od zpracování nízkotučného tvarohu přes tvarování, zrání a ochucování až po balení. „Certifikát IFS je zárukou toho, že Olomoucké tvarůžky splňují nejpřísnější mezinárodní standardy a požadavky na bezpečnost a kvalitu potravin. Opět jsme potvrdili vysokou kvalitu výrobních procesů a transparentnost celé produkce,“ říká Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A.

Značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se pyšní klobása a mošt

ilustrační foto

Slavnostní vyhlášení výrobců oceněných v letošním roce značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se uskutečnilo ve čtvrtek 3. října 2024 v rámci výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Komise vybírala ze 145 produktů od 45 výrobců a vybrala z nich devět nejlepších. Mezi nimi i dva výrobky z Prostějovska.

V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil „DĚTKOVSKÉ“ MOŠT, který produkuje z vlastních jablek Hospodářské družstvo Určice. Podle šéfa sadů Pavla Melky se sklizené ovoce skladuje pomocí technologie ULO, tedy skladování při nízké teplotě s řízenou atmosférou, s kapacitou 1250 tun, což umožňuje udržet čerstvé ovoce téměř do nové sklizně. Součástí střediska je i moštárna, kde se zpracovává část jablek na mošt. „Mošt není chemicky konzervován a je ošetřen pouze pasterizací.

Značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se pyšní klobása a mošt

Foto archiv Karel Jelínek, regionalni potravina.cz

Slavnostní vyhlášení výrobců oceněných v letošním roce značkou Regionální potravina Olomouckého kraje se uskutečnilo ve čtvrtek 3. října 2024 v rámci výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Komise vybírala ze 145 produktů od 45 výrobců a vybrala z nich devět nejlepších. Mezi nimi i dva výrobky z Prostějovska.

V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje zvítězil „DĚTKOVSKÉ“ MOŠT, který produkuje z vlastních jablek Hospodářské družstvo Určice. Podle šéfa sadů Pavla Melky se sklizené ovoce skladuje pomocí technologie ULO, tedy skladování při nízké teplotě s řízenou atmosférou, s kapacitou 1250 tun, což umožňuje udržet čerstvé ovoce téměř do nové sklizně. Součástí střediska je i moštárna, kde se zpracovává část jablek na mošt. „Mošt není chemicky konzervován a je ošetřen pouze pasterizací.

Určice bodovaly v Regionální potravině. Díky moštu a klobásám

ilustrační foto

O značku Regionální potravina Olomouckého kraje soutěžilo 45 místních výrobců se 145 produkty. Mezi nominovanými výrobky je i Klobása s tvarůžky od Lahůdek z Hané Antonína Jelínka a Dětkovské mošt Hospodářského družstva Určice.  

V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Olomouci ve čtvrtek 3. října 2024. (ber)

Regionální potraviny a výrobky získaly prestižní označení. I ty z Prostějovska

Foto olkraj.cz

Jablka z Určic, pečený králík ze Seloutek nebo čerstvá smetana ze Štětovic. To je jen zlomek produktů, které uspěly v krajské soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo ve čtvrtek 29. září v rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima během podzimní etapy výstavy Flora Olomouc. Kromě toho se udělovala i značka Výrobek OK.

Značku Regionální potravina v krajské soutěži získalo celkem devět producentů, ocenění Výrobek Olomouckého kraje s právem označení „Výrobek OK ®“ pak směřovalo k patnácti výrobkům. „Značka Regionální potravina upozorňuje zákazníka při nákupu hned na dvě důležité věci – jednak jde o kvalitní výrobek a pak také o produkt, který pochází přímo z našeho regionu. Jsem proto velmi rád, že se počet kvalitních potravin našich regionálních producentů neustále rozšiřuje,“ uvedl Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování a rozvoje venkova.

 

Hejtmanství opět podpoří regionální značky a farmářské trhy

ilustrační foto

Olomoucký kraj chce uvolnit na propagaci regionálních produktů i na pořádání oblíbených farmářských trhů statisíce. Návrh ještě musí na svém prosincovém zasedání schválit krajští zastupitelé.

„Regionální značky nesou punc kvality, a o tu by mělo jít především. Navíc nejsou jen propagací konkrétních výrobků, ale celého Olomouckého kraje. Farmářské trhy jsou zase skvělým způsobem, jak propojit farmáře se zákazníky,“ řekl Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování a rozvoje venkova.

Regionální potraviny vnímá hejtmanství jako jedno ze zásadních témat. Farmářské trhy a regionální značení – Haná regionální produkt, Moravská brána regionální produkt a Jeseníky originální produkt, podporuje dlouhodobě.

Regionální potraviny a výrobky získaly prestižní značku. Je mezi nimi i Niva z Otinovsi

ilustrační foto

Likér z horských borůvek nebo šneci s bylinkovým máslem. To je jen zlomek produktů, které uspěly v krajské soutěži Regionální potravina Olomouckého kraje. Slavnostní předání certifikátů se uskutečnilo v rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima během podzimní etapy výstavy Flora Olomouc. Kromě toho se udělovala i značka Výrobek OK.

Značku Regionální potravina v krajské soutěži získalo celkem osm producentů, ocenění „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení „Výrobek OK ®“ pak směřovalo ke dvanácti výrobkům.  Vítězným výrobkem značky Výrobek OK® 2021 se v kategorii Sýry včetně tvarohu stal Sýr s ušlechtilou plísní NIVA Extra Mlékárna Otinoves s.r.o., Otinoves.

Kontroly potvrzují vysokou kvalitu značek KLASA a Regionální potravina. Máme je i na Prostějovsku

ilustrační foto regionální potravina

Potravinářská inspekce každoročně uskutečňuje kontrolní akci zaměřenou na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2020 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií potravin inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.

V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 114 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Všechny odebrané vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech. V našem regionu jsou nositeli značky Chalupářská šunka nejvyšší jakosti, Poličan Makovec a Hurvínkovy párky dětem firmy Makovec, Cukr kostky, krystal a moučka s obsahem protihrudkujících látek Cukrovaru Vrbátky, DrRashid mák modrý z Aliky, Lešanská tlačenka a Sekaná s panenkou ZD Vícov, Rajče koktejlové-odrůda Hranáček Agro Haná a sýr s ušlechtilou plísní NIVA extra Mlékárny Otinoves.

Regionální potravinou je tvarohový dezert ze Zlaté farmy

Foto ČSIF

Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Olomouckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2020. O toto ocenění se letos v kraji ucházelo 107 produktů od 42 výrobců. Získal jej i tvarohový dezert karamel Zlaty Ronzové Mádrové ze Zlaté farmy Štětovice.

O značku soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Dalšími ceněnými byly Králičí tlačenka AGROLAPIN s.r.o, Dančí paštika s divokým kořením Designfood s.r.o., sýr Roztomilák PROFI MP STAVBY s.r.o., Farmářský pšeničný kváskový pecen WELLART, s.r.o., pivo HOLBA Premium Pivovar Holba a.s., Salát ledový ZELTR AGRO a  Pšeničná mouka hladká světlá MJM agro a.s.

Regionální potravina hledá vítěze!

Foto HD Určice

Výrobci ani letos nepřijdou o prestižní soutěž Regionální potravina. Po zhruba dvouměsíční přestávce způsobené opatřeními proti šíření koronaviru se rozběhl příjem přihlášek do 11. ročníku. Zájemci z Olomouckého kraje se mohou hlásit se svými lokálními výrobky až do 24. července

V letošním roce došlo také k několika změnám v metodice. Všechny příklady vyplněných žádostí jsou k dispozici dle jednotlivých kategorií výrobků na webu regionalnipotravina.cz. V případě zájmu o účast se výrobci mohou obracet na své krajské koordinátory, kteří budou nápomocni s přihlášením do soutěže.

Nositeli ocenění jsou v prostějovském regionu v současné době Mlékárna Otinoves se sýrem Niva EXTRA a Hospodářské družstvo Určice s jablky odrůdy Jonagold. (ber)