Tři králové koledovali u každých dveří

Tři králové koledovali u každých dveří
O víkendu proběhla sbírka také ve Víceměřicích.

V průběhu víkendu se v městech a obcích vyrojily trojice koledníků se symbolickými královskými korunami, aby si v duchu tradice dobrovolné dary a dárky a na oplátku označili posvěcenou křídou bydliště dárců znamením požehnání. Jedinou legální Tříkrálovou sbírku uspořádalo letos podvanácté Sdružení České katolické charity.  

Koledníci se zapečetěnými tříkrálovými pokladničkami vyšli převážně přesně o svátku Tří králů v pátek 6. ledna a pak o víkendu do ulic města i dalších obcí děkanátu, aby požádali o příspěvek na charitativní účely. Symbolické postavy králů Baltazara, Kašpara a Melichara připomínají starou lidovou tradici tříkrálových koledníků. Lidé tak mají možnost podílet se na charitativní práci a pomoci trpícím a potřebným lidem.  

„V Držovicích vyšli tříkráloví koledníci v pátek odpoledne. Výsledek sbírky mezi místními obyvateli se dozvíme až v průběhu týdne, kdy přijedou na obecní úřad pracovníci Charity a rozpečetí pokladničky,“ uvedla starostka Blanka Kolečkářová. Obec Držovice patřila vloni k těm místům prostějovského děkanátu, kde byli lidé štědří a přispěli na pomoc potřebným. Primariát patřil Kostelci na Hané, kde vybrali koledníci 50 500 korun. Jen pro srovnání - v Prostějově to bylo 49 tisíc. 

Po ukončení sbírky budou všechny pokladničky odpečetěny za přítomnosti komisařů charity a zástupců vedení měst a obcí. Protože sbírka probíhá oficiálně až do neděle 15. ledna, budou výsledky v celém prostějovském děkanátu známé až koncem měsíce.     

(jap)

Poslat nový komentář