Máte doma prvňáčka? Připravte si tisíce

Máte doma prvňáčka? Připravte si tisíce
ilustrační foto internet

 

V září zasedne do školních lavic v Prostějově přes pět stovek prvňáčků. Zatímco děti se na nové prostředí a kamarády těší, rodiče prohlížejí peněženky. Výbava nového školáka ukousne z domácího rozpočtu pěkně velké sousto.

"Nemít prarodiče, nezvládla bych to," přiznala PvNovinkám paní Ilona. Rozvedená maminka dvou holčiček z platu prodavačky sotva utáhne byt a potřeby domácnosti. Tatínka hledá policie, mimo jiné pro neplacení alimentů. "Starší dcera jde do šesté třídy, to znamená větší nápor učení, potřebuje novou aktovku, obaly, cvičky, potřeby do kreslení a tak. Malá jde do první třídy, takže to kupujeme úplně všechno. Jen aktovky přišly na tisícovku a to je kupovala babi. Já na to prostě nemám," posteskla si. Stejně nemá na to, aby dcerám platila kroužky. "Holky se musí spokojit s těmi, které mají ve škole. Naštěstí je tam docela dobrý výběr," dodala Ilona.

Už dnes se ale stejně jako hodně dalších matek paradoxně bojí konce školního roku. "Mám dva kluky, oba na základní škole. Už vloni nejel ten starší na lyžařský zájezd, protože stál 4 tisíce a navíc bych musela půjčit vybavení. Moc ho to mrzelo, ale jak jsem zjistila, nebyl sám, hodně rodin jede doslova na doraz a na tohle nemají. Jen školní výlety přišly na víc než tisíc korun,.a to jim kapesné dal děda," potvrdila neradostnou situaci další z matek s tím, že letos to nebude jiné.

Podle průzkumu agentury Stem/Mark považuje náklady spojené se školou 58 % rodičů školáků za vysoké, 87 % rodičů se potýkalo zdražením pomůcek a vybavení a dvě procenta si na nákup školních potřeb dokonce musí vzít úvěr. (ber)

Poslat nový komentář