Obří trůn i 25 tisíc květin. Jarní výstava Flora Olomouc láká do Království barev

Obří trůn i 25 tisíc květin. Jarní výstava Flora Olomouc láká do Království barev
ilustrační foto Flora Olomouc
Další fotky: 
Obří trůn i 25 tisíc květin. Jarní výstava Flora Olomouc láká do Království barev

Majestátní pětimetrový trůn, na který se budou moci lidé posadit, bezmála 25 tisíc květin, tajemný kruh menhirů a záplava barev, jež se navzájem prolínají. To vše od 20. do 23. dubna čeká návštěvníky jarní výstavy Flora Olomouc v největším pavilonu A v hlavní expozici pojmenované Království barev. Kromě ní jsou letos součástí oblíbené výstavy i velké Zahradnické trhy, Mezinárodní výstava bonsají a suiseki, exkluzivní Večerní prohlídka, odborné přednášky a semináře či bohatý doprovodný kulturní program.

Autorkou hlavní expozice je respektovaná floristka Klára Franc Vavříková. Pavilon A díky ní vyplní princip Oswaldova barevného kruhu, trojice základních barev se bude prolínat v křivkách několika velkých kruhů. Vzniknou tak další barvy, tóny a kombinace.

Výstava Flora Olomouc, která je už celá desetiletí známá jako největší svátek květin, začíná ve čtvrtek 20. dubna v 9 hodin. Na 10. hodinu je naplánované Slavnostní zahájení, na němž za účasti VIP hostů vystoupí smyčcové kvarteto Kafe Kvartet. V pátek 21. dubna se ve 20 hodin uskuteční exkluzivní Večerní prohlídka se speciálním nasvícením expozice, hudebním vystoupením a komentovanou procházkou expozicí s její autorkou. „Návštěvníci budou moci vstoupit do Království barev a stát se jeho součástí. Vedle možnosti usednout na pětimetrový trůn mohou v expozici strávit příjemné chvíle nad dobrou kávou či u sklenky vína a nechat se unášet hrou barev za zvuku padající vody uprostřed tajemného kruhu menhirů,“ uvedla Klára Franc Vavříková, jež je i místopředsedkyní Svazu květinářů a floristů ČR. Do hlavní expozice se svými spolupracovníky vložila téměř 25 tisíc květin. Jde například o tulipány, narcisy, dřepčíky, kokoříky, plaménky, kaliny a také lilie, ostrožky, kalokvěty, hortenzie, orchideje anebo toulitky.

Letošní hlavní expozice klade v míře doposud nevídané důraz na ekologickou udržitelnost. Nevyprodukuje proto nic, co se nedá zkompostovat anebo znovu využít.

Pro návštěvníky jarní výstavy bude v pavilonu A připravena také expozice Českého zahrádkářského svazu pojmenovaná Královny jarního bálu s oblíbenou pěstitelskou poradnou a posezením u vína.

K vidění bude v hlavním pavilonu A také prezentace členů Asociace soukromého zemědělství ČR a jejich produktů s názvem Odkaz starých selských tradic, prezentace zahradnických a uměleckých škol z několika krajů a také prestižní floristická soutěž Pohár Flory Olomouc či expozice věnovaná kopřivě coby zemědělské plodině.

Součástí jarní výstavy jsou také tradiční velké Zahradnické trhy, tento rok na ně dorazí více než 250 prodejců. Bezmála polovina z nich bude nabízet zahradnické nářadí, skleníky, mechanizaci či materiál jako například přísady, sazenice, konifery, semena, stromky, osivo, květiny, kaktusy a sukulenty.

V dalších řádově desítkách stánků bude – v rámci několika gastrozón – k dostání nejrůznější občerstvení, a to včetně bezlepkového.

Velkým lákadlem na Flora Olomouc 2023 je prestižní Mezinárodní výstava bonsají a suiseki. Unikátní exempláře budou k vidění hned ve dvou pavilonech – G a H – a také v historické budově oranžerie ve Smetanových sadech. V pavilonu G pak expozici Evropské bonsajové asociace díky spolupráci Výstaviště Flora Olomouc s Unií výtvarných umělců Olomoucka doplní výstava uměleckých děl.

Chybět nebude ani bohatý kulturní doprovodný program, hudební vystoupení či řada odborných přednášek a workshopů.  Čtěte pozorně, bude soutěž o vstupenky! (red)

Poslat nový komentář